Marea Britanie
Maidanezii sunt duşi în adăposturi şi, dacă în termen de 7 zile nu vine nimeni după ei, sunt daţi spre adopţie sau omorâţi.
Irlanda
Sunt adăpostiţi doar 5 zile înainte de a fi ucişi, dacă nu-şi găsesc stăpân. În plus, proprietarii trebuie să obţină un permis special, dacă se hotărăsc să adopte un maidanez.
Franţa
Animalele găsite pe străzi sunt “adormite” după 8 zile, dacă nu sunt adoptate. În unele zone, e permisă şi împuşcarea. Neoficial, în Franţa, anual, sunt omorâţi 50.000 de maidanezi.
Germania
Câinii vagabonzi sunt sterilizaţi. Pe străzile din această ţară, foarte rar vezi picior de maidanez, întrucât cei care îşi abandonează animalele sunt amendaţi usturător.
Italia
În anii 90, maidanezii au fost omorâţi în masă. Între timp, eutanasierea a fost interzisă. Autorităţile au contracte cu ONG-urile care sunt obligate să ţină animalele fără stăpân timp de 60 de zile în adăposturi. Dacă proprietarii nu-i revendică, sunt date spre adopţie. Italienii careşi lasă câinii pe străzi riscă să facă puşcărie.
Bulgaria
ONGurile sunt obligate prin lege să ţină maidanezii în adăposturi până îşi găsesc stăpân. Animalele sunt omorâte doar dacă sunt foarte bolnave sau agresive.
Statele Unite ale Americii
Câinii găsiţi pe străzi, nerevendicaţi în trei zile, sunt “adormiţi”. În cele mai multe state din America este permisă şi împuşcarea celor care intră pe proprietate privată. Anual, milioane de câini sunt omorâţi în SUA.
«Vrem “legea lui Ionuţ”»
Câteva sute de persoane au participat ieri, în Parcul Izvor din Bucureşti, la un protest legat de problema câinilor vagabonzi, cerând ridicarea acestora de pe străzile Capitalei. Organizatoarea protestului, cântăreaţa Nadine Apostolescu, a venit la manifestare cu un tricou negru pe care era scris: “Aşa nu se mai poate!”. Participanţii, printre care şi familia băieţelului sfâşiat de câini, purtau pancarte pe care apăreau mesaje sugestive: “A.S.P.A., asumă-ţi!”, “Nu sunt hrană pentru câini!” sau “Strada mea nu e coteţ” şi “Vrem «legea lui Ionuţ»!”. În plus, oamenii susţin o iniţiativă care ar face ca băieţelul să rămână în istorie. Vor ca numele copilului, Ionuţ Anghel, să fie dat legii care va reglementa situaţia maidanezilor şi care se va discuta zilele acestea în Parlament.
Primarul din Tg. Mureş: «De 12 ani exportăm în Germania patrupedele»