Unul ia temperatura aerului si masoara viteza vantului tocmai la Varful Omu, iar celalalt face acelasi lucru vreo 2.500 de metri mai jos, la statia meteo din Calafat. Ce au in comun in afara faptului ca amandoi prezic vremea? Cei doi au simtit diferit cea mai fierbinte vara din ultimii 30 de ani.
La sfarsitul lui iulie, cand sudul tarii se perpelea la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, pentru Radu Manta (36 de ani), seful statiei meteo de la Varful Omu (cel mai inalt punct din masivul Bucegi) munca era o adevarata placere. Aici, toata vara temperatura aerului nu a depasit 20 de grade Celsius. ‘Am inregistrat pe 24 iulie o maxima de 20 de grade, ceea ce inseamna foarte mult pentru o asemenea altitudine (n.r.-2.505 metri). De 10 ani de cand lucrez aici, aceasta mi s-a parut cea mai calduroasa vara. Am avut 18 zile consecutiv in care nu a plouat’, se plange Radu, care da vina pe schimbarile climatice. Sunt cinci meteorologi, care fac cu schimbul o data la doua saptamani. O data pe an, cand vremea tine cu ei, un tractor cu senile ii aprovizioneaza. In rest, de la 1 noiembrie si pana pe 1 mai, cand turistii incep sa umble prin munti, Radu si ai lui sunt practic izolati in cabana. Si asta pentru ca stratul de zapada atinge uneori si sapte metri inaltime, acoperind statia. ‘E destul de greu, dar ne-am obisnuit. Eu mai fac o ciorba, Corina, sotia mea, a mai pus muraturi, fiecare are cate o contributie’, afirma el.
„M-am ars de balustrada”
La polul opus este Floarea Lupu (55 de ani). Femeia a trait, la statia meteo din Calafat, cea mai calduroasa vara din ultimii 30 de ani, adica de cand este ea meteorolog. ‘Verile sunt calduroase aici, insa anul asta am avut-o pe cea mai fierbinte. Pe 24 iulie am inregistrat recordul de temperatura: 44,3 grade’, spune femeia. ‘Cand m-am suit pe scara si am pus mana pe balustrada, m-am ars in podul palmei. Atat de tare s-a incins fierul’, explica doamna Lupu. Chiar daca poate spune ca are de toate la locul de munca, cel mai greu pentru ea e sa suporte aerul sufocant.
2007, anul recordurilor
Din punct de vedere meteorologic, se poate spune ca 2007 a fost anul recordurilor: 44,3 grade Celsius au fost inregistrate la statia meteo de la Calafat pe 24 iulie si, tot in aceeasi zi, la cota 2.505, tocmai la Varful Omu, termometrele au aratat 20 grade C.