Pe canicula, bucurestenii care vor sa se racoreasca recurg la diferite metode: unii mananca o inghetata, beau un suc sau apa minerala, stau la umbra sau se duc la strand. Altii, poate mai comozi si dornici de experiente inedite, prefera sa incerce cateva retete rusesti de cocteiluri servite spectaculos de barmani veniti tocmai din Republica Moldova.

Stiu sa prepare peste 300 de retete de „licori”

Intre Piata Romana si Universitate exista un ‘loc al pierzaniei unde te ia cu frig chiar daca afara oamenii se topesc de caldura. ‘TJV, ‘B52, ‘Blow Job, ‘Imponderabilitate, ‘Palnia, ‘Marul Lui Adam, ‘Chipitto sau ‘Pantofii sunt cateva dintre cocteilurile care se servesc aici.

Kolea, unul dintre barmani, ne explica: ‘Marul lui Adam e un cocteil inventat de Marik, colegul meu. Daca-l bei, te ia cu frig chiar daca afara sunt 40 de grade Celsius. E un amestec de lichior de mere verzi si martini. TJV-ul e facut din tequila, bere, gin si votca. Cine-l bea urla ca trenul.

Cocteilul ‘Palnia sau ‘Leika e pentru greii alcoolului, interzis incepatorilor. Bautura, din 20 de sticle diferite, rom, absint, coniac, gin, votca sau martini, este turnata de doi barmani direct in gura clientului, printr-o palnie speciala de benzina. Musteriul inghite pana se satura sau pana cade jos. Daca doreste cineva un B52, barmanul procedeaza in felul urmator: in timp ce pregateste bautura in shaker, clientul isi pune o casca de soldat pe cap si asteapta cuminte. In timp ce licoarea e turnata in pahar si omul o bea cu paiul, barmanul il loveste pe acesta cu shakerul gol direct in casca pentru un efect mai rapid. ‘N-am mai baut asa ceva pana acum, este o experienta in adevaratul inteles al cuvantului, ne-a spus Rodica, de 30 ani, imediat dupa ce a savurat inedita bautura.

In ritm de kazacioc, moldovenii prepara bauturile, aruncand sticlele pana-n tavan si prinzandu-le apoi pe cot, in palma sau pe piept, asa cum se joaca fotbalisii cu mingea. Se spune despre ei ca sunt cei mai buni din lume, au castigat numeroase concursuri internationale si pot prepara o bautura in cateva secunde. Toarna profesional licorile in pahare, arunca trei frunze de menta si… gata. ‘Noi suntem singurii din tara care preparam peste 300 de cocteiluri pentru vreme caduroasa, dar si pentru alte anotimpuri, ne spune Marik, unul dintre barmani. ‘Avem scoala serioasa de bartending. Clientii nostri sunt in marea lor majoritate moldoveni, ucraineni sau rusi, dar vin si romani.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News