Realizează construcţii din nea
Florin Pârvulescu e student la Facultatea de Construcţii Civile din Bucureşti şi este dispus să creeze miniclădiri sau oameni din omăt. Contra cost.
“Fac oameni de zăpadă, castele sau alte construcţii pentru grădinile bogătaşilor. Până la urmă, pun în practică ce am învăţat în facultate”, ne-a spus tânărul. După câteva zeci de minute de muncă la o construcţie de dimensiune medie, Florin îi taxează pe potenţialii clienţi cu câte 50 de lei.
Împing maşinile înţepenite
Doi băieţi inventivi şi mai cu muşchi au găsit o altă metodă de a face bani de pe urma zăpezii. Ei s-au autointitulat “Renii şoferilor”, sau mai precis ai şoferiţelor. Pentru 10 – 15 lei, Gabi (24 de ani) şi Dan (22 de ani) le ajută pe tinerele prinse în zăpadă să iasă cu maşina. “Am avut opt clienţi azi şi am strâns 100 de lei”, ne-a mărturisit Gabi.
Formează echipa de deszăpezire
“Brigada de Deszăpezire” – la datorie pe străzile Capitalei. De fapt, doi bucureşteni care ajută şoferii să-şi găsească un loc de parcare sau să-i scoată din nămeţi. Contra cost, bineînţeles.
“Ne-am cumpărat două lopeţi special pentru acest lucru. Ştim că e criză şi nu vrem să-l jecmănim pe client. Cerem 30 de lei pentru fiecare maşină sau loc deszăpezit. Până acum am făcut în jur de 500 de lei”, ne-a spus Ion Beldiman (21 de ani), liderul echipei.
Idei de anul trecut
Ninsoarea continuă la noapte
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, azi vor înceta ninsorile, însă vor reîncepe la noapte şi vor continua şi în noaptea de duminică spre luni. Totodată, azi ar putea fi emisă o nouă atenţionare cod galben de ninsori, iar luni noaptea, temperaturile vor scădea până la minus 20 de grade Celsius.
Zi de coşmar pentru şoferii din toată ţara
GALAŢI. Un TIR rămas blocat în zăpadă, chiar pe calea ferată, a fost lovit de un tren, ieri dimineaţă, în localitatea Independenţa, Galaţi.
Nici o persoană nu a fost rănită, dar cei 100 de călători ai acceleratului Galaţi – Iaşi au rămas în vagoane aproape trei ore. Alte două trenuri au avut întârzieri de mai bine de 70 de minute din cauza circulaţiei blocate.
ILFOV. Vremea rea le-a dat bătăi de cap şi agenţilor rutieri din judeţul Ilfov. O maşină de serviciu a Poliţiei Buftea a fost fotografiată de un cititor al ziarului Libertatea la scurt timp după ce s-a răsturnat în zăpadă pe marginea drumului.
Până ca agentul de la volan să apuce să facă vreo manevră, autoturismul s-a “culcat” pe-o parte.
GORJ. Un autobuz în care se aflau 10 persoane s-a răsturnat, ieri dimineaţă, în comuna Arcani, judeţul Gorj.
Şoferul a pierdut controlul volanului într-o curbă, din cauza zăpezii de pe şosea. Din fericire, nici unul dintre pasageri nu a fost rănit.
Se circulă cu restricţii pe mai multe drumuri
După ce ore în şir au fost închise circulaţiei, ieri dupăamiază, autorităţile au redeschis traficul pe Autostrada Soarelui şi pe E85, între Urziceni şi Focşani. În continuare însă se circulă în condiţii de iarnă, iar traficul este restricţionat pentru maşinile mai mari de 3,5 tone.
Cere daune prefectului pentru că a fost blocată pe şosea
În acest timp, o avocată din Galaţi, una dintre sutele de persoane care au fost blocate, zilele trecute, timp de 24 de ore pe drumul spre Tecuci, a depus plângere împotriva prefectului judeţului. Isabela Ţigănucă îi cere acestuia daune pentru clipele de coşmar prin care a trecut.
Bolnavi salvaţi cu elicopterul
Patru bătrâni din localităţile izolate din judeţul Buzău au fost salvaţi, ieri, cu un elicopter şi transportaţi la Spitalul Judeţean Buzău.
Oamenii ar fi trebuit să ajungă la dializă încă de luni, însă din cauza drumurilor impracticabile nu a fost posibil acest lucru, iar vieţile le-au fost periclitate. Cele patru persoane sunt acum în afara oricărui pericol. (Adrian Bonciu)
Frigul a făcut cinci victime
Din cauza frigului şi a ninsorilor abundente, cinci persoane care locuiau pe stradă au decedat în ultimele zile. Este vorba de două femei, din Hunedoara şi, respectiv, Neamţ, şi trei bărbaţi din judeţele Brăila şi Mehedinţi.
E bun şi omătul la ceva!
Dincolo de problemele pe care le provoacă în transporturi şi pe drumurile publice, zăpada are şi părţi bune. N-o să-ţi spunem că prieşte recoltelor, ci că:
- Este considerată de gospodine cea mai bună metodă de curăţare a covoarelor, înainte de Crăciun. După ce sunt scuturate foarte bine de praf, mochetele se întind pe zăpadă, cu faţa în jos şi se bat încă o dată. Pe lângă faptul că absoarbe tot praful din ţesătura covoarelor, zăpada le şi împrospătează culoarea;
- Pentru hainele şi căciulile din blană naturală, zăpada este cel mai bun “tratament”. Pentru ca acestea să-şi păstreze aspectul este suficient să le îmbraci şi să ieşi la plimbare, prin ninsoare şi prin frig, măcar două ore pe an. Şi nu-ţi face griji! Când se vor usca, vor arăta ca noi;
- Din zăpadă se face cel mai bun ceai cu rom. Cei care iubesc înălţimile şi vacanţele la schi sigur au încercat acest preparat specific cabanelor din vârf de munte. Se spune că, pe lângă efectul antiîngheţ, ceaiul din zăpadă topită are şi un gust deosebit;
- Ciorba de peşte făcută de lipoveni, iarna, din zăpadă are un gust şi mai bun decât cea făcută vara, cu apă din Dunăre. Locuitorii Deltei folosesc adesea neaua, însă au grijă să o adune doar pe cea imaculată, din locurile neumblate.
fotografii: Gabriel Pătruţ, Robert Hanciarec
Nu staţi mult în frig şi mâncaţi bine!
Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca în această perioadă, în care temperaturile sunt foarte scăzute, să evite expunerea la frig, să poarte mănuşi şi căciuli şi să consume fructe şi alimente bogate în proteine. Totodată, se recomandă să se evite transportul copiilor pe distanţe lungi, mai ales dacă maşinile nu sunt dotate cu instalaţii de climatizare, iar locuinţele să fie bine încălzite, dar cu evitarea utilizării improvizaţiilor, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.
Deszăpezirea costă 1.000.000 de euro pe lună în Bucureşti
Autorităţile nu au învăţat nimic de pe urma zăpezii căzute în urmă cu câteva zile. Iar a nins, iar ne-a prins… pe picior greşit. Ieri a nins din nou în Capitală şi bineînţeles că iar s-a dat totul peste cap.
De parcă nu ar fi văzut în ce hal s-a circulat la începutul săptămânii când a căzut prima zăpadă serioasă, autorităţile iar nu au intervenit la timp şi i-au lăsat pe şoferi şi ieri să-şi distrugă maşinile prin troiene şi pe gheţuşurile formate pe asfalt. Toate acestea în condiţiile în care plătim, din bani publici, firmele de salubritate cu aproape 1.000.000 de euro pe lună.
(Delia Chilianu)
Capitala sub nămeţi, Oprescu e la dentist, în Portugalia
Capitala parcă e blestemată. Atunci când ninge mai tare, edilul-şef, în loc să coordoneze activitatea de deszăpezire, pleacă din ţară. Ieri, Sorin Oprescu nu se afla în primărie, ci era plecat în Portugalia. Motivul: să-şi rezolve problemele cu dantura. Nu e prima dată când se întâmplă asta. Adriean Videanu, fost primar al oraşului şi actual ministru al economiei, obişnuia să plece fix în mijlocul iernii în vacanţă.
(Petre Dobrescu)
Pasajele Victoria şi Lujerului, redeschise
Din cauza vremii, lucrările la pasajul Lujerului din Capitală au fost întrerupte, iar restricţiile de circulaţie, suspendate. “Am decis întreruperea lucrului pentru fluidizarea traficului”, ne-a declarat şefa Administraţiei Străzilor, Alina Roman. Şi restricţiile de la pasajul Victoria au fost ridicate, fiindcă aici reparaţiile sunt gata.
Şi totuşi se poate!
În sectorul 4, Piedone a închis fiecare mare bulevard timp de cinci minute şi a băgat buldozerele să cureţe asfaltul. În urma lamelor, şoseaua a rămas neagră.