Daca cei mici l-au asaltat deja pe Mos Craciun cu tot felul de solicitari, se pare ca batranul cu barba alba ar avea si el o dorinta: sa nu-si mai chinuie renii pana in China pentru a aduce jucarii. Si undeva, la marginea Bucurestiului, o mana de femei lucreaza pentru a-i face pe plac Mosului intr-una dintre putinele fabrici care mai produc jucarii in Romania.

Sunt mai bine de 20 de muncitoare care lucreaza de zor, in aceasta perioada, pentru a da viata unei adevarate gradini zoo de animalute din plus, de la omide, iepuri, pisici si catei pana la ursi, tigri, urangutani sau dinozauri.

Pe placul fiecarui copil sau chiar adult si pe dimensiuni ce pornesc de la cateva zeci de centimetri si ajung la mai bine de 1,50 metri. ‘Lucram dupa anumite modele-tipar pe care le avem si pe care le schimbam periodic. Nu dureaza mai mult de o ora si jumatate sa facem fiecare animalut, ne explica Dumitra Mija, angajata a fabricii.

Aduse pe role, materialele din care se produc animalele sunt decupate cu grija, dupa care sunt cusute si imbinate. Urmeaza umplerea cu plus si, din nou, coaserea necuvantatoarelor, care, usor, prind viata. Li se ataseaza ochii si, dupa caz, mustatile, restul trasaturilor fiind desenate, de fiecare, cu un marker special.

Cum afara e frig, multe dintre jucarii sunt imbracate apoi cu hainute sau sunt accesorizate cu manusi, caciuli ori inimioare cu mesaje calde, de genul ‘Te iubesc!. ‘Muncesc de 13 ani la jucarii si pot sa spun ca de fiecare data cand termin una simt o bucurie deosebita. E ca si cum as da viata unei fiinte. Si apoi stiu ca va ajunge in mainile unui copil, ne-a marturisit Dumitra Mija.

„Supermarketurile au distrus traditia!”

Argcoms, din Curtea de Arges, e una dintre ultimele fabrici de globuri ornamentale din sticla, din Romania. Oamenii de aici nu renunta pentru nimic in lume la traditia de a impodobi bradul de Craciun cu globuri din sticla lucrate manual.

‘Podoabele bradului reprezinta roadele anului care a trecut sau cele din anul care urmeaza. Aceste obiecte deosebite sunt insa pe cale de disparitie. Lumea opteaza pentru podoabele utile si nu pentru cele speciale. Avem de-a face cu o agresivitate a plasticului si a kitschului, ne-a spus dezamagit directorul Sandu Nichita.

Desenele sunt inspirate din motive populare

Fabrica vinde globuri atat in Europa, cat si in America. ‘Supermarketurile au distrus traditia. Acum, oamenii cumpara globuri de plastic, pentru ca se sparg mai greu. Insa putini stiu ca cioburile globurilor din brad aduc noroc. Acele ornamente au o linie standard, cele din sticla sunt mereu schimbate, de obicei inspirate din motive populare, ne-a spus directorul fabricii.

Globulete de argint si de platina

Mii de brazi din Grecia, Italia, Belgia si SUA vor fi impodobiti in aceste zile cu globuri lucrate manual si placate cu argint si platina de catre un sibian. In atelierul lui Ion Tamaian, din localitatea Selimbar, se lucreaza manual globuri al caror pret incepe de la 16 euro.

Cum sunt facute podoabele din sticla?

1. Materia prima folosita pentru realizarea globuletelor este sticla, prezenta sub forma unor baghete cilindrice.
2. Baghetele sunt incalzite direct in foc pana se obtine o alta bagheta de trei ori mai subtire. In a doua etapa de incalzire se da forma ornamentului, prin suflare.
3. Urmeaza procesul de aluminizare. Pe interiorul globului de sticla este suflat un strat subtire pentru a stabili culoarea si stralucirea.
4. Ultimul proces este cel de pictare. Sunt doua posibilitati de a picta globuletele: in relief sau direct cu tempera. l

 

 

Urmărește-ne pe Google News