Localitatea Topesti din judetul Gorj este singura din Oltenia si prima din tara care a castigat inca din 2005 titlul de „Sat european“, titlu conferit chiar de fostul sef al Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele. Cu alte cuvinte, pentru ca au fost harnici, oltenii din Topesti le-au luat-o inainte tuturor si au facut un pas hotarat spre Europa.
Sfarsitul primaverii 2005 i-a prins pe oltenii din satul Topesti, judetul Gorj, pe picior de competitie. Ei au fost invitati, impreuna cu tarani din alte zeci de localitati rurale din intreaga tara, sa participe la concursul ”Sat romanesc, sat european”.
Meritul de a fi castigat este exclusiv al oamenilor, care au inteles foarte repede ce vrea Europa de la ei. Dupa ce au atras cum au putut finantari externe, oltenii si-au facut calculele apoi si-au suflecat manecile si s-au pus pe treaba. Proiectul lor european a fost constituit din refacerea exteriorului si interiorului caminului cultural din sat, un proiect nu foarte de anvergura, dar care s-a dovedit a fi suficient de convingator pentru europeni. Oamenii au investit mai bine de 600 de ore de munca, dar s-au dovedit cei mai harnici, iar recompensa a venit aproape imediat: satul lor a fot declarat european.
Acum, dupa ce de la 1 ianuarie restul tarii i-a urmat in Europa, oltenii spun ca greul abia acum incepe. ”Europa asta ne-o fi primit ea cu bratele deschise, dar si noi trebuie sa dovedim ca putem sa facem treaba”, explica Nicoleta Jerca, de 45 de ani.
Parerea nu este impartasita insa de Junila Ana, care pana la Europa se uita mai intai la faptul ca nu are apa curenta. “Am auzit eu ca suntem Sat European, dar nu ma incalzeste cu nimic, maica. In afara de caminul cultural, nu s-a facut nimic pe aici la noi in sat. Ce ne trebuia noua camin cultural? Ce, ne tine de foame sau de sete? Ca nici apa nu avem”, se lamenteaza femeia.