Dupa ani de asteptare pe listele pentru transplant, zbatandu-se intre deznadejde si speranta, trei romani au inceput, de ieri, o viata noua. Ei sunt pacientii care, in noaptea de marti spre miercuri, au fost salvati. Ziaristii de la Libertatea au stat la usa salii de operatie, alaturi de rudele pacientilor, pe toata durata transplantului-maraton.
S-a nascut de Craciun si a primit cea mai buna veste din viata lui de Sf. Gheorghe. Craioveanul Gheorghe Tudor (49 de ani) traieste, de doua zile, cu un ficat nou. Fost ofiter in armata romana, Gheorghe Tudor s-a chinuit, vreme de 12 ani, cu o hepatita pe care, pana la urma, n-a mai putut sa o duca pe picioare. ‘Nu pot descrie in cuvinte ce simt. Pana acum de trei ori a venit sotul meu pentru teste de compatibilitate, dar niciodata nu s-a potrivit cu donatorul, explica Daniela Tudor, sotia pacientului. Operatia a fost un succes. Ieri, barbatul se afla la Terapie Intensiva si starea lui era buna.
Testul de compatibilitate este proba de foc
Teodor Taranu (52 de ani), din Turnu Magurele, si Tudor Voicu (56 de ani), din Slobozia, erau, in noaptea de marti spre miercuri, pe holurile Centrului de Transplant Renal Fundeni. Din cinci potentiali primitori, de pe lista de asteptare pentru transplant, doar ei doi au trecut mare parte din teste. Era posibil ca, pana la final, doar unul dintre ei sa fie operat. ‘Din 2003 sunt pe lista pentru un rinichi si de patru ani traiesc cu dializa. Acum ma aflu la testari pentru a treia oara. O data nu am fost compatibil si altadata am avut nesansa sa moara donatorul. Ce sa fac? Nu pot decat sa sper. Testul de compatibilitate e proba de foc. Vrem sa traim, ne-a spus Tudor Voicu, cu speranta ca a doua zi viata lui va fi altfel.
Ieri dimineata, ambii pacienti au fost operati si se simt bine. Prof. dr. Ionel Sinescu, coordonatorul echipei care a realizat interventia, si-a mai trecut pe raboj inca doua vieti salvate. Tot ieri, prof. Sinescu a efectuat un transplant renal unei iesence de 17 ani care a primit un rinichi de la mama ei, in varsta de 45 de ani, iar la Spitalul de Oftalmologie doi pacienti au fost salvati de la orbire prin transplant de cornee.
Tot acest maraton de transplant a fost posibil deoarece familiile celor doi donatori, o femeie de 56 de ani si un barbat de 36 de ani, aflati in moarte cerebrala, au fost de acord sa le doneze organele.
„Ultimii trei ani au fost un cosmar”
‘A tinut regim alimentar, a urmat tratamentul cu sfintenie, dar boala s-a agravat. Nimic nu a ajutat. A fost nevoit sa renunte la cariera militara din pricina cirozei. A incercat sa faca un tratament in Olanda, dar s-a dovedit ca nu a fost mai bun decat cel primit in Romania. Ultimii trei ani au fost un cosmar, o zbatere intre speranta si deznadejde, in timp ce era pe lista de asteptare pentru transplantul hepatic. Suntem nespus de fericiti ca s-a gasit un donator, spune Daniela Tudor, sotia pacientului care a primit un ficat nou, in timp ce se plimba pe holul spitalului. Asteptarea si speranta o tin cu sufletul la gura. De cealalta parte a usii, in blocul operator, echipa prof. dr. Irinel Popescu face tot posibilul pentru a salva viata sotului ei.