Inachis_io – Supranumit si ‘ochi de paun, acest fluture este foarte vulnerabil in fata pradatorilor. Cand se simte atacat isi desface aripile, aratandu-si ‘ochii de pe aripi, iar pradatorul crede ca se afla in fata unui animal si renunta. Cand hiberneaza se agata de copaci si isi strange aripile imitand o frunza moarta.
‘Exista mai multe teorii privind motivul pentru care fluturii sunt atat de divers si frumos colorati si de fapt totul e in functie de cine raspunde la aceasta intrebare. Spre exemplu, un pierde-vara ar zice ‘de-aia, un preot ar afirma ca ‘asa a vrut Dumnezeu, in timp ce un artist ar spune ‘ca sa fie frumosi. Un savant ar aduce in discutie teoria privind mediul natural, pigmentii, inmultirea etc., iar un fluture ar explica prin faptul ca si el are nevoie de culori in viata, ne-a spus cercetatorul Doru Marian Rusti.
Ce mai, sunt adevarate minuni ale naturii, atat datorita coloritului deosebit, cat si a simetriei desenelor de pe aripi. Specialistul Muzeului de Istorie Naturala Grigore Antipa spune ca, spre deosebire de Anglia, unde sunt prezente in jur de 50 de specii de fluturi, la noi in tara traiesc circa 4.000 de specii.
Rusti sustine ca aripile fluturilor sunt acoperite cu solzisori fini, pigmentati cu melanina, care le da culorile negru si maro. Restul de culori, albastru, verde, rosu si irizatiile sunt rezultatul raspandirii luminii pe microstructura lor. La unele specii, solzisorii emana un miros specific (feromoni) cu rol important in perioada de reproducere.
‘Un fluture isi petrece cea mai mare parte din viata sub forma de larva (omida). Trece prin mai multe stadii de dezvoltare, naparlind de cateva ori. Apoi intra in stadiul de pupa, in care se inconjoara de matase si se transforma incet in fluture, sustine cercetatorul.
Papilio machaon – mai este denumit si ‘coada randunicii. Poate fi intalnit in special pe pasuni, in preajma florilor. Se numara printre speciile la care forma aripilor alcatuieste un cap fals la coada, dotat chiar si cu antene false, pentru a deruta pradatorii.
Plebeius_argus – coloritul aripilor sale contine o nuanta mai rar intalnita, un albastru metalic. Isi depune ouale in preajma musuroaielor, deoarece larvele acestor fluturi produc un lichid cu care se hranesc furnicile. In schimb acestea ii ofera protectie.
Polygonia_c_album – Oamenii de stiinta au descoperit ca exista multe specii de fluturi care au pe aripile lor anumite litere sau cifre bine conturate. Spre exemplu, aceasta specie are un ‘c alb, ca semn distinct. Cand isi strange aripile foarte colorate (foto sus), acest fluture pare o frunza uscata (foto jos)
Vanessa_atalanta – este des intalnit mai ales toamna. El migreaza primavara si uneori toamna.