Aparitii colorate si parfumate, nelipsite din peisajul citadin bucurestean, floraresele au si ele povestile lor. Se stabilesc acolo unde este vadul mai bun, in fata spitalelor, a scolilor si pe langa cimitire. Viata lor curge frumos, numai printre flori. Acolo intalnesc dragostea, concep copii si unele chiar acolo ii nasc, printre narcise si trandafiri.
In marea lor majoritate sunt tiganci. Cu fata smeada, unele frumoase de pica, au in sangele lor iute puterea de a te face sa cumperi. Pe Floarea lui Ghimici a nascut-o maica-sa pe un snop de lalele, in strada. Au luat-o durerile facerii si n-a mai avut timp sa fuga la spital. Cand fetita a implinit sapte ani vindea flori prin carciumi. Era frumoasa ca o papusa si avea mare succes. Mama ei vindea flori la Unirea, langa hala. Bunica si strabunica, la randul lor, au fost florarese.
‘Noi suntem mai multe generatii de florarese, povesteste femeia, in varsta de 48 de ani. O dinastie. Mama mea, Lelita, are 66 de ani si inca vinde flori. Strabunica, Maria, a vandut flori pe vremea razboiului. La bombardament ea era in strada, cadeau bombele, dar trebuia sa vanda macar un boboc de crin ca sa aiba ce le pune copiilor pe masa. Nu stiu cine cumpara flori atunci, dar ea, saraca, incerca. Stra-strabunica a apucat perioada domnitorului Cuza.
De 30 de ani vinde in acelasi loc
De 30 de ani, Floarea vinde flori in acelasi loc, la intersectia Socului cu Diham. ?si aminteste ca pe sotul ei l-a cunoscut intr-o dimineata de Paste. Ea vindea flori si il privea pe sub gene. El, inalt si tacut, de cum a vazut-o n-a mai putut pleca din fata tarabei. Cand radea ea, odata i se inmuiau picioarele si il luau frigurile. Pana la amiaza erau ca si casatoriti. De atunci nu s-au mai despartit.
Femeia avea doar 15 ani. Au urmat cinci copii, trei fete si doi baieti, unul dupa celalalt. ‘?n flori i-am nascut si eu pe ei, marturiseste florareasa zambind. Am vandut gladiole pana mi s-a rupt apa si a trebuit sa nasc. Toti sunt florari acum, unii ma ajuta pe mine, altii au propria afacere.
Se trezeste in fiecare dimineata la ora 3.00
Floarea lui Ghimici doarme putin noaptea. La 3.00 trebuie sa fie in Piata Cosbuc ca sa cumpere flori. Acolo e nebunie mare. Explozie de petale si de mirosuri. Vin camioanele incarcate varf, cu toate soiurile de plante. E bataie pe ele. Concurenta e acerba. De la ea a cumparat lalele Luigi Ionescu. Mereu ii canta cand o vedea. Tot de aici se aprovizioneaza cu flori cantaretul Adrian Enache si fotbalistul Giani Kirita. ‘Cu floarea trebuie sa te porti delicat.
„Planta simte daca esti om rau”
Daca nu pui sufletul tau in ea, ti se ofileste. Apa rece si suflet. Planta te simte daca esti om rau. Cum o atingi, cum se blegeste, de nu ti-o mai cumpara nimeni. Am auzit ca unele florarese descanta orhideele ca sa tina mai mult. Altele le baga in frigider, le oparesc la tulpina, le taie cozile numai in lung, pun zahar sau aspirina. Secretul e sa le iubesti. Floarea e multumita acum, cand ii are pe cei dragi alaturi, bani, casa, masini si nu duce lipsa de nimic.
Comerciantii vor chioscuri moderne
Florin Georgescu, presedintele Asociatiei Florarilor din Romania, a propus primarului general al Bucurestiului, la recentul targ al breslei, trei tipuri de chioscuri moderne, la standarde europene, care sa serveasca celor ce practica o astfel de meserie. ‘Edilul a promis ca va alege modelul care ii place mai mult. ?n asociatia noastra sunt inscrisi la ora actuala 560 de florari, care asteapta si ei decizia lui Adriean Videanu. De altfel, noi am si semnat un protocol de colaborare cu Primaria Capitalei in septembrie 2005, ne-a spus Florin Georgescu.