De politică nu te plictiseşti niciodată. Dovada e faptul că există în România destui oameni politici pentru care fotoliul de parlamentar este o meserie veritabilă. Deşi numeroşi aleşi sunt practic nedezlipiţi de aceasta instituţie, unii dintre ei având chiar şase sau şapte mandate în palmares, deşi mulţi dintre ei nu au prea multe realizări.
Bogdan Niculescu-Duvăz (PSD), Marton Arpad şi Kerekes Karoly (UDMR) deţin recordul în materie de număr de mandate de parlamentar, ei ocupând de 24 de ani funcţia de deputat în Parlamentul României. Cei trei au devenit deputaţi începând cu anul 1990, adică se află la al şaptelea mandat de parlamentar, ceea ce înseamnă că nu au ratat niciun scrutin general. Kerekes Karoly este deputat UDMR de Mureş, Marton Arpad reprezintă judeţul Covasna, iar Bogdan Niculescu-Duvăz este, la acest moment, deputat PSD de Argeş. Pe locul doi, cu câte şase mandate de deputat, se află Ioan Oltean (PDL), Laszlo Borbely (UDMR), Anghel Stanciu (PSD, fost PRM), Eugen Nicolicea (UNPR) şi Antal Istvan (UDMR). Oltean a fost şi el ales pentru prima oară în 1990, dar a lipsit din Camera Deputaţilor între 1992 şi 1996. Laszlo Borbey este deputat UDMR de Mureş din 1992, singura perioadă în care nu a fost parlamentar fiind 1996 – 2000. Anghel Stanciu a devenit deputat de Iaşi din 1992, primele patru mandate obţinându-le pe listele PRM, iar ultimele două pe cele ale PSD. Eugen Nicolicea reprezintă, ca deputat, judeţul Buzău din 1992, pe listele PSD, în timp ce Antal Istvan este deputat UDMR de Harghita tot din 1992.
Locul trei, cu câte cinci mandate de deputat, este ocupat de Viorel Hrebenciuc (PSD), devenit parlamentar de Bacău din 1996, Attila Kelemen (UDMR), Mădălin Voicu (PSD), Dan Nica (PSD), Mircea Man (PDL), Costică Canacheu (PDL), Varujan Pambuccian, Slavomir Gvozdenovici şi Oana Manolescu (toţi fiind reprezentanţi ai minorităţilor naţionale).
De partea cealaltă, la Senat, Markó Béla (UDMR) şi Attila Verestóy (UDMR) sunt singurii care au în palmares şapte mandate, ei activând de 24 de ani în această Cameră a Parlamentului. Crin Antonescu se află la al doilea mandat, însă liderul PNL are în palmares şi patru mandate ca deputat, el fiind la rândul său un politician consecvent, care n-a mai părăsit Parlamentul începând din 1992. Un alt „dinozaur” este şi Varujan Vosganian (PNL). Ales pentru prima oară în 1990, el a lipsit din Parlament doar în legislatura 2000-2004 şi a adunat în total două mandate ca deputat şi alte patru ca senator. Şi Cristian Rădulescu (PDL) are şase mandate în palmares (patru ca deputat şi două ca senator), el fiind parlamentar în perioada 1990-2000 şi din 2004 până în prezent. Şase mandate are şi Călin Popescu-Tăriceanu (fără apartenenţă la grupurile parlamentare), cinci ca deputat şi unul ca senator, el lipsind doar în perioada 1992-1996 din Parlament.
Cinci mandate în Parlament au adunat Vasile Blaga (PDL), Ecaterina Andronescu (PSD) şi Puiu Haşotti (PNL). Ca şi colegul său de partid, Ioan Oltean, „Buldogul” a bifat un prim mandat în Camera Deputaţilor între 1990 şi 1992, după care a fost senator între 1996 şi 2000 şi din 2004 până în prezent. Ecaterina Andronescu, care tocmai se pregăteşte să schimbe fotoliul de senator cu cel de europarlamentar, ca şi Dan Nica de altfel, activează fără întrerupere în Parlamentul României începând din 1996. Ea are la activ trei mandate ca deputat şi două mandate ca senator. Haşotti, lider al grupului parlamentar PNL din cadrul Senatului, activează şi el la Casa Poporului începând din 1996, el având în palmares două mandate de deputat şi trei mandate de senator.
Neamţul Potering e în Parlamentul European din 1979!
Germanul Hans Gert Potering activează în Parlamentul European încă din 1979, când s-au organizat primele alegeri directe. Extrem de longevivi la Bruxelles şi Strasbourg s-au dovedit a fi şi francezul Jean-Marie Le Pen, care a fost ales ca deputat în Parlamentul European de şase ori până acum, primul său mandat începând în 1984, respectiv Astrid Lulling din Luxemburg, care a fost europarlamentar între 1965 şi 1974, respectiv din 1989 şi până în prezent.
CITEŞTE ŞI:
Străbunicii Parlamentului European mai vor câte un mandat.

Urmărește-ne pe Google News