Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematică
Radu Gologan (foto sus) pregăteşte, de 11 ani, copii pentru care matematica e cel mai fascinant joc. Anual participă la un proces riguros de selecţie pentru a alege cei şase elevi care ne reprezintă ţara la olimpiadele internaţionale. Până acum, prin ei, profesorul a adus României peste 100 de medalii. Coordonatorul lotului naţional de matematică a fost şi el medaliat, în anii 70, la olimpiada internaţională.
Însă, în zilele noastre, pentru ca un elev să ajungă să se bată în cunoştinţe cu cei mai buni, trebuie să fie remarcat de cineva. Printre ei, din când în când răsare şi câte un… geniu.
Profesorul Gologan ne-a explicat cum îl recunoaşte: “Ce înţeleg elevii obişnuiţi în zile sau săptămâni, aceşti copii desluşesc în câteva secunde. Au o uşurinţă incredibilă în a rezolva probleme. Pur şi simplu, vor să fie cei mai buni”.
Profesorul Gologan a urmat mai multe stagii de pregătire la universităţi de prestigiu din străinătate, însă niciodată nu a vrut să rămână acolo, chiar dacă leafa sa de cadru didactic în România e de doar circa 1.000 de dolari.
“Seara, când mă culc, înjur, iar dimineaţa, zâmbesc că sunt aici”, spune, cu umor, despre alegerea de a nu-şi părăsi ţara.
Adrian Dafinei, coordonatorul lotului olimpic de fizică
A pregătit până acum mii de elevi, iar mulţi dintre ei au obţinut medalii la olimpiadele internaţionale de fizică. Toată viaţa lui a făcut numai fizică. Are 45 de ani de învăţământ.
“Antrenorul” de genii vine special din Canada să-i pregătească pe copii. Acolo locuieşte toată familia lui, dar pentru că iubeşte ceea ce face, Dafinei vine 6 luni pe an în România, când predă la Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti şi se ocupă de olimpici, fiind liderul echipei care face selecţia şi pregătirea suplimentară a membrilor lotului pentru faza internaţională.
“Olimpicii sunt o categorie specială de tineri care s-au născut având calităţi aparte. La fizică, olimpicii sunt copii care învaţă susţinut încă din clasa a VI-a. Din păcate, elevii performeri apar într- un număr din ce în ce mai mic de licee”, spune profesorul de genii.
După ce termină liceul, majoritatea adolescenţilor pe care- i pregăteşte pentru olimpiadele internaţionale intră cu brio la universităţi precum Standford, Princeton, Harvard.
Dorel Duca, şeful centrului de pregătire la matematică din Cluj Napoca
Profesorul Dorel Duca are o experienţă de aproape jumătate de secol la catedra de matematică. În spatele zâmbetului său se află extrem de multă experienţă şi la fel de multă modestie.
A crescut la ţară şi spune că a simţit mereu respectul oamenilor pentru matematică şi pentru elevii buni la această materie. În ultimii zece ani a pregătit în medie 100 de elevi pe an. E mândru că în cariera sa de profesor a pregătit elevi care au câştigat olimpiada naţională de matematică cu punctaj maxim, dar şi elevi care au participat la olimpiada internaţională.
“La Centrul de Performanţă, elevii vin foarte sinceri şi ne întreabă ceea ce nu înţeleg. Asta înseamnă că îşi doresc să fie mai buni”, spune el. Sub coordonarea profesorului universitar Dorel Duca, Centrul de Performanţă de Matematică de la Cluj pregăteşte în prezent peste 100 de elevi.
BCR e sponsorul competiţiilor naţionale la toate ştiinţele exacte, iar împreună cu fundaţia eMAG susţine Centrele de performanţă la matematică, fizică şi informatică, unde sunt pregătiţi elevii cu potenţial pentru competiţiile internaţionale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro