Pavel Diavoliuc avea 36 de ani și era din Horbova. Tânărul a fost înrolat în armată la începutul lunii mai și urma să-și sărbătorească ziua de naștere pe 26 octombrie. Vestea morții sale a fost anunțată pe 4 octombrie de Primăria comunei Ostrița, din regiunea Cernăuți, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit unui prieten al militarului român, contactat de Libertatea, Pavel a fost ucis în sudul Ucrainei, în satul Petrivka din regiunea Herson, pe care forțele ucrainene încearcă să o elibereze. Nu se știe dacă tânărul etnic român a participat la ofensiva ucraineană sau dacă a fost ucis în timpul operațiunilor defensive.
„Este foarte greu să vorbești la trecut despre o persoană pe care o cunoșteai și care iubea atât de mult viața”, susține prietenul său.
3 români din același sat, morți pe front
Pe lângă Pavel Diavoliuc, locuitorii satului Horbova, comuna Ostrița, i-au condus pe ultimul drum pe Ion Fartușneac, ucis în regiunea Luhansk, și pe tânărul Ion Zaeț, care avea doar 23 de ani și a fost găsit mort în zona localității Izium din regiunea Harkov, acolo unde se desfășurau lupte crâncene între trupele Ucrainei și Rusiei, după cum a relatat Libertatea în mai.
Trei tineri din același sat au fost uciși de forțele armatei ruse în acest război, iar mulți alții din localitate luptă în continuare pe front.
Lunetist român de 35 de ani, ucis în regiunea Donețk
Pe 6 octombrie, consiliul local Suceveni, din regiunea Cernăuți, a anunțat că în localitatea Nove din regiunea Donețk a fost ucis Arcadie Farcaș, etnic român, născut în satul Cupca în 1987.
Arcadie era lunetist și apăra „integritatea teritorială a Ucrainei, somnul nostru liniștit”, scrie pe Facebook Primăria Suceveni. Românii au comentat activ această postare, descriindu-și nemărginita durere.
S-au întors din Germania și Italia pentru a lupta împotriva Rusiei
În septembrie, în regiunea Cernăuți a fost petrecut pe ultimul său drum Vasile Procopoae, un român originar din localitatea Pătrăuții de Jos.
Era ofițer în rezervă, dar muncea în Germania. În momentul invaziei se afla în afara Ucrainei și chiar în primele zile s-a întors benevol pentru a fi înrolat în armată.
„Avea 48 de ani și nu a putut să fie indiferent față de ceea ce se întâmplă în Ucraina. S-a întors special din Germania pentru a lupta împotriva Rusiei, simțea o datorie interioară”, a declarat pentru Libertatea o rudă a militarului ucis.
Cazul lui Vasile Procopoae este asemănător cu cel al românului Dumitru Ignatesco din Berestea, regiunea Cernăuți, care s-a întors din Italia pentru a se înrola în armată.
Pe 24 februarie, bărbatul a auzit despre invazia la scară largă a rușilor în Ucraina la radioul italian. Cu inima frântă, Dumitru s-a întors acasă. A fost înmormântat în august.
Unii luptă voluntar, alții au fost obligați să plece la război
În contextul legii marțiale din Ucraina, mulți tineri au fost obligați ca și cetățeni ucraineni să fie înregimentați, nu toți au plecat voluntar să lupte.
De la începutul invaziei ruse, românii din Ucraina au tot anunțat pe rețelele sociale despre tinerii care au murit în război.
În afară de cei amintiți mai sus, în luptele din estul și sudul Ucrainei și-au pierdut viața Alexandru Sprânceană din Satu Mare, Ținutul Herța, Denis Morăraș din Cernăuți, Dumitru Cojocaru din Molnița, Andrei Rusu din Dranița și mulți alții, la care se adaugă tineri aduși în sicrie în regiunile Odesa și Transcarpatia.
Comisariatele militare din regiunea Cernăuți nu oferă informații despre structura etnică a celor mobilizați în armată sau uciși pe front, menționând de fiecare dată că toți sunt cetățeni ucraineni, indiferent de naționalitate.
Aproximativ 10.000 de soldați ucraineni au murit de la începutul războiului în Ucraina, potrivit versiunii oficiale de la Kiev, însă ea nu poate fi confirmată independent.
Eliberatori români ai teritoriilor ucrainene
Etnicii români participă activ la eliberarea localităților din Donbas, din regiunile Harkov, Herson și Zaporojie.
Militarii bucovineni au eliberat orașul Novoselivka din regiunea Donețk, potrivit consilierilor locali din Hliboca, regiunea Cernăuți.
De asemenea, militarul român din regiunea Cernăuți Octavian Magas participă cu succes la eliberarea regiunii Harkov, intrând împreună cu un grup de bucovineni în localitatea Izium.
„Când am fost invitați să ne arate planul contraofensivei în regiunea Harkov, am rămas uimit… Îmi părea unul fantastic, nerealizabil. Nu îmi venea să cred că putem elibera un teritoriu atât de mare într-un termen atât de scurt”, povestește pentru Libertatea Octavian Magas, etnic român din Ucraina, în trecut profesor de biologie și chimie.