Charles Gomez, un avocatul care a fost prezent în timpul desfăşurării audienţei, a declarat că ordinul de reţinere a petrolierului Grace 1 nu mai este valid. Acesta a adăugat că nava trebuie să fie eliberată imediat, potrivit CNN.
Premierul din Gibraltar a emis o directivă prin care nava nu se mai află sub incidenţa sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană. Aşadar, nu mai există niciun motiv pentru ca petrolierul să fie reţinut, a declarat Gomez.
Autorităţile din Gibraltar au anunţat joi că trei membri ai echipajului şi căpitanul navei, cetăţean indian, vor fi eliberaţi.
Departamentul Justiţiei din SUA a depus o cerere prin care solicită autorităţilor din Gibraltar să reţină în continuare petrolierul iranian Grace 1, sub pavilion panamez, care a fost sechestrat în iulie, pe baza suspiciunilor că nava urma să livreze petrol Siriei, încălcând sancţiunile impuse de UE regimului sirian.
Pe data de 4 iulie, forţele britanice au oprit şi sechestrat tancul petrolier Grace 1, incident ce a provocat o criză diplomatică între Londra şi Teheran.
Două săptămâni mai târziu, forţele iraniene au sechestrat un tanc petrolier britanic în apropiere de Strâmtoarea Ormuz, citând presupuse încălcări ale legislaţiei privind navigaţia maritimă. Guvernul de la Londra consideră această acţiune ca fiind ilegală.
Presa internaţională speculează că autorităţile britanice speră că eliberarea navei Grace 1 va convinge Teheranul să elibereze petrolierul britanic.
Gibraltar este un teritoriu britanic, de peste mări, în sudul peninsulei iberice. Este singurul teritoriu britanic de peste mări situat în Europa.