„Candidații români au aplicat, anul trecut, de 333.000 de ori pentru un job în străinătate, primul trimestru al anului fiind cele mai activ din acest punct de vedere, cu peste 30.000 de aplicări lunare, din ianuarie până în martie. Pentru aceștia, angajatorii au venit cu aproape 6.000 de locuri de muncă, cele mai multe fiind scoase în piață de companii din Europa. Datele eJobs.ro arată că, anul trecut, au fost depuse, în medie, 63 de aplicări pentru fiecare job din afara României”, se arată în comunicat.
Domeniile cu cele mai multe opțiuni pentru candidați au fost turismul și HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele – n.r.), industria alimentară, sectorul medical și serviciile, mai arată eJobs.
Aproximativ jumătate dintre joburile scoase în piață de angajatori s-au adresat specialiștilor cu nivel mediu de experiență și celor aflați în poziții de management.
Românii vor în Germania și Marea Britanie, nu Italia și Spania
Germania domină, ca și în 2107, topul destinațiilor care au oferit joburi pentru candidații români, fiind, de altfel, și destinația preferată de aceștia.
De altfel, românii sunt acum cei mai numeroși imigranți din Germania, depășit sirienii.
Este urmată, în clasament, de Marea Britanie, Olanda și Franța.
„Dacă acum câțiva ani, vedeam valuri uriașe de români care alegeau Italia și Spania, în ultimii doi ani, acestea au ieșit din prima linie a preferințelor, iar una dintre explicații stă în faptul că au început să plece tot mai mulți specialiști, care aleg preponderent Vestul Europei, din două motive principale: calitatea vieții, în general, și pachetele salariale foarte competitive”, spune Bogdan Badea, directorul executiv al eJobs România.
Nu mai multe de 200 pe an pentru fiecare caz în parte, oferă angajatorii din SUA, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Arabia Saudită sau Canada, state din afara UE.
9 milioane de aplicări, 130.000 de anunțuri
Numărul total de aplicări a fost de 9 milioane în 2018, angajatorii postând peste 130.000 de anunțuri.
Astfel, cele 330.000 de aplicări pentru locuri de muncă în străinătate înseamnă 3,7% din total, în vreme ce cele 6.000 de joburi de peste hotare ar fi 4,61% din total.
Peste 4 milioane de români muncesc în străinătate la nivel neoficial.