Nascut din parinti nobili, imparatul Constantius Chlorus si Elena, Constantin cel Mare a fost un om providential pentru Biserica crestina, mai ales dupa anul 312, cand, inaintea unei lupte decisive cu rivalul sau la tron, Maxentiu, s-a produs convertirea sa. De atunci, el a devenit cel mai mare aparator al crestinilor, fiind declarat sfant impreuna cu mama sa, Elena, si serbat la data de 21 mai.
Primul imparat crestin al imperiului roman, apoi al celui bizantin, Constantin cel Mare, a avut o domnie lunga, de peste 30 de ani (306-337), in care s-a dovedit un om de mare vointa, un intelept si un strateg. El a facut Bisericii cel mai mare serviciu, oferindu-i libertatea dupa lunga perioada de persecutii care a tulburat-o, de la Nero pana la Diocletian.
Istoricii bisericesti Eusebiu de Cezareea si Lactantiu afirma ca in ajunul bataliei de la Pons Milvius (Podul Vulturului), din 28 octombrie 312, contra lui Maxentiu, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa, deasupra soarelui, cu inscriptia ‘in hoc signo vinces (n.r. ‘prin acest semn vei invinge).
Noaptea, in vis, i s-a aratat Mantuitorul, cerandu-i sa puna pe steagurile armatei sale Sfanta Cruce, ca semn protector in lupte. Victoria miraculoasa a armatei sale de numai 20.000 de soldati contra celei a lui Maxentiu, de 150.000 de soldati, a fost considerata de Constantin un ajutor dat de Dumnezeu.
In ianuarie 313, imparatul publica Edictul de la Milano, prin care crestinismul devine ‘religio licita, adica religie permisa, la fel ca celelalte religii din imperiu. Mai mult, convins de valoarea religioasa si morala a crestinismului, l-a recomandat tuturor, devenind protector al acestuia.
Imediat a luat o serie de masuri: a scutit preotii de obligatia platilor administrative si le-a acordat subventii; a inlaturat din legile penale pedepsele contrare spiritului crestin (rastignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea sau arderea cu fierul rosu); a imbunatatit tratamentul in inchisori, a protejat prin lege pe cei saraci, orfanii si vaduvele si a modificat legislatia privind casatoria, incurajand-o; a ingreunat divortul si a anuntat pedepse drastice pentru cei care comiteau adulter.
Constantin a generalizat in anul 321 duminica drept zi de odihna. De asemenea, din dorinta de a ajuta Biserica, a convocat Sinodul I Ecumenic de la Niceea in anul 325, impotriva ereziei lui Arie, care il socotea pe Fiu o creatura subordonata Tatalui. Acelasi Sinod a stabilit data Sfintelor Pasti (in prima duminica dupa luna plina a echinoctiului de primavara) si a formulat Crezul.
Constantin a murit la 21 mai 337 si a fost inmormantat la Constantinopol. Aceasta zi a fost aleasa pentru a-i serba pe el si pe mama lui, Elena.
Elena a gasit crucea si mormantul lui Iisus
La inceputul domniei lui, Constantin cel Mare si mama sa, Elena, au decis sa reconstruiasca orasul Ierusalim. Amandoi au planuit sa inalte o biserica pe locul unde a patimit Iisus Hristos pentru a sfinti din nou tinuturile legate de moartea si invierea Mantuitorului si a sterge ‘murdaria pagana din sfintele locuri. Dupa sosirea in Ierusalim, imparateasa a inceput sa darame toate templele pagane si sa sfinteasca locurile murdarite de necredinciosi. Cautand crucea pe care a fost rastignit Iisus, imparateasa a stat de vorba cu mai multi crestini si evrei, fara sa afle nimic o perioada indelungata de timp. ?n cele din urma, un batran evreu numit Iuda i-a spus ca aceasta ar fi ingropata in spatele templului lui Venus. Elena a dat ordin sa se demoleze templul si sa se faca sapaturi pe locul acela. ?n scurt timp au gasit Golgota si Mormantul Domnului. Nu departe de acel loc au descoperit trei cruci, o scandura cu inscriptia lui Pilat si patru piroane, despre care se presupunea ca ar fi strapuns corpul Domnului. Urmatorul pas a fost sa determine care era crucea rastignirii Mantuitorului dintre cele trei. Legenda spune ca Patriarhul Macarie, vazand un mort care era dus la groapa, ar fi cerut ca acel om sa fie asezat pe rand pe fiecare din cruci. Cand corpul celui mort a fost asezat pe Crucea Mantuitorului, acesta a inviat.