Bucuresteanul Valentin Oprea (52 de ani ) este unul dintre putinii pirotehnisti cu acte in regula care se ocupa cu organizarea si aprinderea artificiilor la petrecerile private sau la diferite alte festivitati grandioase. Spune despre meseria sa ca este una frumoasa, dar si extrem de periculoasa, iar in cei peste 15 ani de activitate a ajuns sa stie totul despre jocul de lumini ce ‘aprinde ‘ cerul.
Si-a deschis firma in urma cu mai bine de 15 ani, pe atunci fiind singura societate privata ce importa, comercializa si executa focuri de artificii de toate genurile la petreceri private sau la alte manifestatii, precum noaptea de Revelion.
” De focurile de artificii se ocupa numai un pirotehnist profesionist”
‘Pentru a ajunge sa te ocupi de organizarea si executarea focurilor de artificii este nevoie sa te specializezi in acest sens. Mai exact, trebuie sa faci un curs de pirotehnist si sa dai examene psihologice, din legislatie, sa fii supus unui examen medical, iar mai apoi examenul scris si o proba practica ce cuprinde si tehnicile de detonare. In afara de aceste examinari trebuie sa-ti iei aprobare de la Ministerul de Interne pentru a putea practica asa ceva. Aceasta aprobare nu o poti insa obtine decat dupa ce demonstrezi ca ai facut practica cel putin un an de zile la o firma de profil. Multi spun despre noi ca ne jucam cu artificiile, le dam foc si mai luam si bani. Nu este deloc asa. E o meserie frumoasa, insa si extrem de periculoasa. Nu de putine ori s-au intamplat si accidente grave din cauza ca cel care s-a ocupat cu aprinderea focoaselor nu a fost indeajuns de bine pregatit, ne-a declarat pirotehnistul Valentin Oprea.
Potrivit acestuia, firma pe care si-a deschis-o in anul 1992 a inceput, o data cu trecerea anilor, sa fie din ce in ce mai solicitata, ajungand in prezent sa aiba si trei sute de comenzi pe an. Cererile sunt diverse, iar clientii sunt dispusi sa scoata din buzunar bani frumosi pentru cateva minute de feerie.
150 € un minut de distractie
Bombe de la calibrul de 50 milimetri pana la calibrul de 300 milimetri, ce sunt proiectate la o inaltime de pana la 900 de metri distanta de sol si care mai apoi se sparg in milioane de scantei, vulcanii – acele conuri care scot jeturi de scantei de pana la 7 metri inaltime – si multe, multe alte forme de artificii sunt din ce in ce mai cautate de romani, mai ales in noaptea de Revelion. ‘Ceea ce trebuie clientii sa stie insa este faptul ca ei nu pot cumpara si folosi legal aceste artificii. Exista si o lege data in acest sens (Legea 126/1996) care interzice folosirea oricarui tip de artificiu ce are o incarcatura pirotehnica mai mare de 3 grame. Mai exact, doar artificiile de tort pot fi folosite de orice persoana fizica. Sunt firme autorizate sa aprinda un foc de artificii si numai angajatii acestora, specializati in acest sens, o pot face. Chiar si asa insa, sa stiti ca solicitari avem cu sutele in timpul anului, iar in noaptea de Revelion abia putem face fata acestora. Avem si cate 20 de spectacole pe noapte. Cat despre costul unei astfel de feerii, acesta este de aproximativ 150 de euro minutul. Am avut comenzi si de cateva mii de euro pana la cateva zeci de mii de euro, ne mai spune Valentin Oprea.
Artificiile ajung si la 900 m inaltime
In functie de cantitatea materialului pirotehnic pe care artificiile le au in compozitia lor, acestea se impart in mai multe clase de spectacol. Astfel, potrivit reprezentantilor firmelor ce se ocupa cu astfel de evenimente, cele mai multe solicitari sunt pentru asa-numitele ‘jerbe si pentru ‘bombele de 300 de milimetri. Acestea sunt detonate de la sol si pot ajunge in aer la o inaltime de 800-900 de metri, unde explodeaza pentru a doua oara in milioane de stelute multicolore, oferind spectatorilor o priveliste de basm. O alta categorie folosita indeosebi la deschiderea acestor spectacole sunt ‘vulcanii, care sunt de fapt niste conuri ce arunca la 7 metri in aer un jet de scantei.
109.056 de artificii au fost confiscate
Pana pe data de 28 decembrie 2007, IGP, in cadrul actiunii nationale ‘Petarda, a constatat 41 de infractiuni, 40 de contraventii si s-au dat amenzi in valoare de 71.200 de lei. Tot in cadrul acestei actiuni au fost confiscate 109.056 de bucati de artificii clasa I si II, 43.558 de petarde si 37.282 kilograme de obiecte pirotehnice. l
Ucisi de artificii
Pe 31 decembrie 2005, fiul bulibasei din Sintesti, Mihai Manson, a fost omorat de explozia unei bombe artizanale. Baiatul implinea 31 de ani si, pentru ca era baut, nu a respectat instructiunile de pe ambalaj. A aprins fitilul, iar artificiul i-a explodat in fata. Mihai a murit pe loc.
Tot in aceeasi noapte, o alta petrecere s-a sfarsit tragic. Adrianei Maria C., in varsta de 54 de ani, i-a intrat o racheta in gura, explozia provocand arderea si perforarea limbii, a palatinului, a faringelui, a buzelor. Femeia a decedat la spital.
Cu peste 3.000 de ani i. Ch., chinezii au descoperit ca tulpinile de bambus aruncate in foc explodeaza, trimitand jerbe de foc in toate directiile. Efectul le-a placut atat de mult incat au experimentat si alte plante, carbuni speciali sau bucati de roca, iar rezultatele, total necontrolate, au impresionat spectatorii. Chinezii se mai foloseau de artificii ca sa alunge duhurile rele