Confectioneaza si vinde martisoare de mai bine de 20 de ani. Daca la inceput a fost o pasiune, aceasta s-a dovedit a fi o afacere profitabila. Inainte de 1989 a castigat si 8.000 lei pe sezon, iar in ultimii ani s-a ales cu cel putin 1.000 de euro profit.
Experienta si priceperea sa l-au facut pe realizatorul Andi Moisescu, unul dintre clientii creatorului, sa-l numeasca “regele” martisoarelor.
Primul cosar l-a facut la 13 ani
Costi Hardau (37 de ani) a invatat meserie de la parintii lui, Marin (67 de ani) si Maria (62 de ani), alaturi de care pregateste si acum modele care mai de care mai originale pentru luna martie. Primul martisor l-a facut la 13 ani, iar de atunci nu s-a mai putut desprinde de aceasta pasiune. Poate l-ati cunoscut deja in Piata Romana, unde isi vinde in fiecare an cosarii din lemn pictati manual, bratarile-martisor si aranjamentele florale.
Cosarii lui costa intre 2 si 4 lei, in functie de marime si au ajuns chiar sa fie copiati de alti comercianti. L-a invatat si pe fiul sau, Radu, de 13 ani , meserie, iar baiatul face cadou colegelor de clasa martisoare facute de el.
Vladescu vindea martisoare de 5.500 de euro pe sezon
Intre 1980 si 1990, actualul ministru de finante Sebastian Vladescu a vandut si el martisoare. Din aceasta afacere reusea sa obtina pe sezon o suma mare pentru acea vreme, care ar echivala azi cu 5.500 de euro. Martisoarele erau fabricate manual, acasa. Ministrul se mandreste acum ca modelele create de el au fost perpetuate si de altii. Mai mult, Vladescu isi aminteste cum a fost fugarit de militie de cateva ori.