In comuna Valea Crisului, judetul Covasna, locuieste cel mai batran pompier voluntar activ din tara. Desi in vara implineste 80 de ani, Vancsa Gyorgy (Gyury Bacsi, asa cum ii spun cei apropiati) nu ezita sa-si puna costumul de pompier, sa ia furtunul in mana si sa lupte cu flacarile.

Gyury Bacsi a devenit pompier voluntar la 16 ani, dupa ce a invatat meserie de la profesorul sau de religie din scoala, care facea instructie de acest tip cu copiii in fiecare duminica. De atunci, batranul nu a renuntat la serviciul sau, chiar daca nu este platit, iar de 41 de ani e sef de formatie peste 24 de pompieri voluntari din comuna. In putinul timp care ii ramane liber, Gyury Bacsi se ocupa de animalele din gospodarie si de moara de porumb.

“In urma cu zeci de ani, aveam o trasura cu patru cai, in care intrau 10 oameni si doua pompe manuale. Cu acelea ne duceam sa stingem flacarile. Acum avem motopompa de la stat si e mai usor”, povesteste batranul. Cu toate ca varsta a inceput sa-si spuna cuvantul, fiind nevoit sa cedeze locul sau de sef de formatie altcuiva, Gyury spune ca tinerii nu sunt motivati din punct de vedere financiar. Chiar daca s-ar gasi unul care sa-i ia locul, Bacsi afirma ca i-ar indruma in conti-nuare pe tineri si ar ajuta satul la nevoie.

Salvatorul, premiat pentru intreaga activitate

Dupa ce a participat la defilarea de Ziua Pompierilor, Bacsi a aflat ca ar putea fi propus de catre Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Covasna pentru premiile “Pro Comitatu Covasnae”. Acestea se acorda anual de catre oficialii judetului pentru aportul exceptional adus de o persoana fizica la consolidarea si sporirea patrimoniului de valori al comunitatii in domeniile stiintific, economic, cultural, etic sau umanitar.

In actiune, cot la cot cu barbatii

De mai bine de cinci luni, Adriana Stefanie (26 de ani), din orasul hunedorean Orastie, se lupta cu flacarile cot la cot cu barbatii. Ea este prima femeie pompier din judet. “Am ales sa practic aceasta meserie dupa ce, ca jurnalist, am fost spectator la numeroase interventii ale pompierilor. Am simtit ca trebuie sa salvez niste vieti”, spune Adriana. A dat proba de viteza, de rezistenta, pe barna, a facut abdomene si a urcat pe scara pana la etajul doi. S-a descurcat si la proba “subsol neiluminat”, unde a trebuit sa caute anumite obiecte, in intune-ric, fiind echipata cu un aparat de respirat. “Am concurat la un loc cu barbatii si toti zambeau ironic, dar nu mi-a pasat”, isi aminteste Adriana. 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News