Intr-un peisaj idilic din centrul Ardealului se ascunde localitatea clujeană Răchiţele. Aparent un sătuc liniştit de munte, unde oamenii gospodari trăiesc in mare parte de pe urma propriei munci, exploatarea lemnului fiind principala sursă de bani, Răchiţele ascunde insă câteva secrete. Nu numai că aici e satul natal al premierului Emil Boc, dar în acest loc trăieşte şi mentorul său. Însuşi omul care i-a ghidat primii paşi din traseul profesional, mai exact dascălul şi poetul Teofil Răchiţeanu.
“Răchiţeanul Emil Boc/ Mic la stat, mare la minte/ Astăzi, Clujului primar/ Mâine – ţării preşedinte…”. Aşa sună versurile, profetice am putea spune, dedicate actualului premier de poetul Teofil Răchiţeanu. Nimeni altul decât fostul profesor de istorie din şcoala generală şi mentorul primului ministru Boc.
Într-o cămăruţă a dispensarului din sat, cu un pat mare şi biroul de lucru instalat lângă sobă, unde o pisică se alintă neîncetat, l-am găsit pe poet. Un tip romantic, care se mulţumeşte cu un trai simplu, importantă pentru el fiind hrana spirituală, nu cea materială.
“Emil era un elev cu o capacitate de memorare fantastică. I-a plăcut istoria foarte mult. Când a mers la liceu, am purtat o discuţie cu părinţii lui şi le-am sugerat ca acesta să urmeze cursurile liceului de filologie din Cluj. Când a venit momentul înscrierii la facultate, chiar Emil a venit şi s-a sfătuit cu mine. Aşa a ajuns la Facultatea de Istorie. El îşi dorea şi filosofie. Când a absolvit, a terminat cu medie maximă şi asta i-a permis să intre la Drept fără examen. După ce a predat o vreme, a intrat în politică şi iată unde a ajuns”, ne-a povestit profesorul Răchiţeanu.
Fostul elev nu şi-a uitat mentorul şi ori de câte ori trece prin sat, pe la părinţi şi pe la rude, nu se poate să nu aloce câteva ore discuţiilor cu acesta. Teofil Răchiţeanu e acum pensionar şi tot timpul şi-l dedică poeziei, inspirat fiind de propriile trăiri, însă mai ales de peisajul idilic al locurilor natale. Pentru că e atât de ataşat de plaiurile ardeleneşti, Teofil a dedicat ultima sa carte chiar sătenilor din Răchiţele. Şi pentru că resursele necesare editării unui volum de poezii erau cu mult peste posibilităţile unui profesor pensionar, în ajutor i-a sărit chiar fostul său elev, ajuns acum mare politician.
“Nu m-a uitat. A scos bani din propriul buzunar, nu prin vreo firmă, cum se practică. M-a ajutat aşa cu mai multe volume, însă acesta e deosebit, pentru că e dedicat în întregime sătenilor de aici, deci inclusiv lui”, ne-a spus profesorul-poet.
Teofil Răchiţeanu, şicanat de Securitate
Ca mulţi alţi intelectuali români, Teofil Răchiţeanu nu a scăpat de şicanele Securităţii, înainte de 1989. “Am redactat volumul «Efulguraţii » în două manuscrise. Unul, împreună cu câteva scrisori din corespondenţa ţinută cu Geo Bogza, mi-a fost sustras din casă. Mai târziu am aflat că era opera Securităţii. Nu conţinea nimic compromiţător, tocmai de aceea fac apel la cei ce mă pot ajuta să-l recuperez. Era unicat, iar reproducerea din memorie e imposibilă, acum”, ne-a spus Teofil.
Profesorul şi-a început cariera ca ziarist în 1964. “Nu m-am putut înregimenta la propaganda de partid, aşa că am preluat postul de profesor. În paralel, am scris poezie”, ne-a mai spus el.
Iată poze inedite cu copilul şi adolescentul Boc
În casa părintească a premierului, păstrate ca nişte odoare, am descoperit fotografii din copilăria şi adolescenţa lui Emil Boc. Iată câteva din aceste imagini: premierul la 3, la 8 şi la 19 ani.
Când era mic, lui Emil i se spunea Emilu Nuţunăii
Răchiţele nu e doar satul natal al actualului premier. E locul unde omul politic Emil Boc devine doar cetăţeanul Boc, venit în vizită la rude. Premierul revine la accentul ardelenesc, deapănă amintiri cu vechii prieteni sau cu rudele din sat.
“Când vine acasă, povestim de‑ale noastre. Avem atât de multe să ne spunem, încât numai la politică nu ne stă mintea”, ne-a spus Nelu Boc, 55 de ani, fratele premierului. Deşi omul a făcut, la rândul său, politică, în trecut fiind membru al PSD pe plan local, între cei doi fraţi, Emil, mezinul, şi Nelu, cel mai mare dintre cei cinci copii ai familiei Boc, nu au existat divergenţe.
“Cum să ne certăm? Oricum, fiecare eram implicaţi în politică la niveluri diferite, iar într-o familie ca a noastră nu pot exista certuri”, ne-a spus acesta. “Vinovaţi” pentru unitatea familiei sunt chiar părinţii, Ana şi Ioan Boc. Femeia, deşi are 76 de ani, face treabă prin gospodăria imensă toată ziua. Ioan Boc a suferit două atacuri cerebrale, însă nimic nu-l pune la pământ. Bătrânul e ca argintul viu, participând, alături de cea care îi e soţie de 58 de ani, la toate treburile casei.
“Când era mic, prin sat, lui Emil i se spunea Emilu Nuţunăii, de la Nuţu, porecla lui taică-său. Profesorul Răchiţeanu l-a susţinut mult timp. Au ţinut legătura mereu şi chiar şi acum, după atâţia ani, au rămas prieteni”, spune mama lui Boc, Ana.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!