Cand incep sa cada primii fulgi de nea, Mircea Roth, seful districtului Piscu Negru, se urca in masina si pleaca spre cota 2.000 a DN 7C. El este omul care, cu cateva saptamani inainte de venirea iernii, trebuie sa infrunte viscolul din Masivul Fagaras pentru a inchide cel mai inalt drum national ? Transfagarasanul.
O misiune deloc usoara, dar pe care cineva trebuie s-o faca. ‘In mod oficial, drumul se inchide pe 30 noiembrie, urmand sa fie redeschis circulatiei abia la vara. Dar, in functie de vreme, se poate inchide fie mai devreme, fie mai tarziu. Cel mai des se intampla s-o facem mai devreme, pentru ca muntii Fagaras sunt foarte aspri. Aici, iarna vine inca din septembrie, ne povesteste Mircea Roth. El spune ca anul acesta a fost nevoit sa impuna restrictie totala asupra drumului inca de la sfarsitul lui octombrie, din cauza caderilor de stanci, alunecarilor de teren si a conditiilor meteo.
Misiunea sefului de la Piscu Negru incepe chiar la tunelul Capra, cel mai lung din tara, care strabate muntele intre cotele 2.025 si 2.042 pe o distanta de 887 metri. Impreuna cu o echipa de trei oameni, Mircea Roth inchide masivele porti ale tunelului, zavorandu-le cu aparatul de sudura. ‘Daca n-am face asta, zapada ar patrunde in tunel si ar ingheta intr-un strat de peste un metru. Doar cu picamarul am mai dovedi-o, afirma drumarul. Apoi, in zonele cu pericol de avalansa, oamenii coboara parapetii de tabla care sunt postati pe marginea drumului.
Ultima masura a drumarilor este sa instaleze indicatoare prin care avertizeaza asupra inchiderii drumului. Soseaua va fi redeschisa abia pe 30 iunie 2008. Asta, daca vremea o va permite.
Capitala, ravasita de vantul puternic
Duminica si ieri, in Capitala, rafalele de vant au smuls peste 30 de copaci din radacina, au doborat semafoare, panouri si banere publicitare. Chiar daca nu s-au inregistrat victime, pagubele materiale au fost destul de insemnate, avand in vedere ca mai multe masini au fost distruse, au fost rupte cabluri de curent si gardurile unor imobile. Mai multe strazi au fost blocate si cateva masini avariate de crengile mari rupte de vijelie, iar tramvaiele care circula pe linia 16 au fost paralizate, duminica seara, cateva zeci de minute, dupa ce un panou publicitar aflat la intersectia bd. Lacul Tei cu str. Doamna Ghica a cazut peste sine. Potrivit Politiei Capitalei, in 11 intersectii semafoarele s-au defectat tot din cauza vantului puternic.
Este cod rosu de inundatii pentru raul Jiu
Nervii soferilor au fost intinsi ieri la maximum. Zapada a ingreunat traficul rutier in tara, iar zeci de case au ramas izolate. Problemele nu se opresc aici, deoarece hidrologii au emis ieri cod rosu de inundatii pentru raul Jiu.
Hidrologii au emis ieri o avertizare cod rosu, valabila pana azi la pranz, pentru localitatile de pe cursul raului Jiu, unde se asteapta depasirea cotei de inundatie. Peste 800 de ha de teren agricol din localitatea doljeana Schitu au fost inundate aseara.
– Mehedinti Stratul de zapada a ajuns in unele zone la peste un metru inaltime, 10 localitati fiind izolate ieri din cauza drumurilor impracticabile. Drumarii au muncit fara succes la deszapezirea DN 67 D, dintre Baia de Arama si Baile Herculane, din cauza ninsorii.
– Arges Traficul rutier s-a desfasurat cu dificultate pe autostrada Bucuresti-Pitesti, din cauza ninsorii abundente si a tamponarilor produse din cauza neadaptarii vitezei la conditiile de drum.
– Constanta Porturile sunt inchise de duminica, din cauza vantului de peste 100 de km/ora. Din aceeasi cauza, doua nave s-au ciocnit pe santierul Midia.
– Valcea. Pe DN 7A, intre Vidra si Obarsia Lotrului, circulatia a fost inchisa.
– Dolj Autoritatile craiovene au luat masuri ieri pentru indepartarea efectelor furtunii care a smuls sase acoperisuri.
Catalin Ionita, Claudiu Pacearca, Corina Rob, Alin Ghiciulescu