Operațiunea, determinată de o serie de crime sângeroase ale bandelor care au ucis zeci de oameni în martie, a băgat El Salvador într-o stare de urgență prelungită și a relaxat drepturile constituționale esențiale, cum ar fi un proces echitabil și libertatea de asociere.

Această politică dură împotriva bandelor pare să funcționeze, ratele omuciderilor scăzând în țară, potrivit lui Tiziano Breda, expert în America Centrală la Crisis Group.

Bukele însuși se bucură acum de un renume la care mulți lideri pot doar visa, cu o cotă de aprobare de 86% într-un sondaj din octombrie realizat de CID Gallup în 12 țări din America Latină, făcându-l cel mai popular lider din regiune, în ciuda presupuselor încălcări ale drepturilor.

Observatorii regionali avertizează că popularitatea politicii lui Bukele ar putea duce la adoptarea unor măsuri asemănătoare în regiune, alte țări din America Latină punând deja în aplicare măsuri extralegale similare pentru a-și rezolva propriile probleme cu bandele.

Și așa cum subliniază Jonathan D. Rosen, profesor asistent la Universitatea New Jersey City, care a fost coautor al mai multor cărți despre crima organizată, traficul de droguri și securitatea în America, istoria a arătat că politicile de „pumn de fier” sunt o lamă cu două tăișuri.

Ca urmare a politicii lui Bukele, au devenit tot mai dese încălcările drepturilor omului în rândul deținuților, fiind raportate cazuri de tortură, rele tratamente în detenție și arestări arbitrare, deoarece poliția și armata vizează cartierele sărace, potrivit unui raport HRW publicat pe 7 decembrie.

Multe dintre arestările din ultimul an par să se bazeze pe dovezi îndoielnice, cum ar fi aspectul persoanei, antecedentele sau informații anonime și acuzații de pe rețelele de socializare, scrie HRW.

El Salvador găzduiește unele dintre cele mai cunoscute bande din lume, inclusiv Barrio 18 și MS-13. Aceasta din urmă a apărut în Los Angeles în anii 1980 printre imigranții salvadorieni care fugiseră din patria lor pe fondul unui război civil violent finanțat parțial de Statele Unite.

În anii 1990, mulți au fost deportați în țările lor de origine, provocând o explozie de violență acolo, spun experții, potrivit unui raport al Crisis Group.

 
 

Urmărește-ne pe Google News