L-am găsit pe David într-un birou înghesuit, situat într-unul dintre magazinele sale de echipamente montane. În jur se află multe amintiri înrămate, alese pe sprânceană din 64.000 de poze realizate în cele 28 de expediţii la care a participat până acum.
Următoarea e doar la un pas şi poartă numele “Antarctica”. “Nebunia cu această expediţie mi-a fost inoculată anul trecut, de către doi colegi. La început nu m-a atras ideea, pentru că nu mai vreau să mai sufăr de frig, aşa cum am făcut în Alaska, dar anul acesta am zis: de ce nu? Până la urmă, fiecare are Everestul lui, visul lui cel mai mare, pe care trebuie să îl împlinească. Aşa că am reluat antrenamentele, cura de slăbire şi mersul regulat în Bucegi, unde fac ascensiuni dificile”, ne-a mărturisit alpinistul.
Costurile acestei expediţii nu sunt mai ridicate decât cele de pe Everest, dar nici mici nu sunt. Până acum a achitat 50.000 de euro, dintre care 31.750 taxele şi asigurările de sănătate. Echipamentul a costat 14.000 de euro. David aseamănă urcatul pe muntele Wilson din Antarctica cu o călătorie în Groapa Marianelor. Practic, muntele în sine nu reprezintă cine ştie ce obstacol, spune el, însă vremea este de-a dreptul ucigătoare.
De aceea, împreună cu Zsombo Tulit, a ales să se alăture unei expediţii americane în perioada verii polare, când cea mai crescută temperatură e -30 de grade, iar cea mai scăzută poate ajunge la -60 de grade. “Cea mai dificilă perioadă va fi atunci când va fi viscol, care durează 7 zile şi în tot acest timp nu poţi ieşi din cort. De asemenea, un alt moment neobişnuit e acela în care eşti obligat să-ţi faci nevoile în pungi”, ne-a spus David.
Startul aventurii, care va dura o lună, se va da pe 3 ianuarie. După ce vor schimba patru avioane, cei doi români vor ajunge la o bază de cercetări din Antarctica. De aici, timp de câteva zile, vor trage de sănii până la 2.800 de metri şi apoi vor începe ascensiunea pe muntele Wilson.
După ce am plecat din “prăvălia” marelui nostru alpinist ne-a răsunat în urechi ecoul tristeţii sale: “Alpiniştii sunt nişte sportivi care duc steagul ţării lor pe culmile lumii, după o competiţie pe viaţă şi pe moarte. Efortul depus ar trebui preţuit, dar, din păcate, nu este aşa; nu suntem la fel de apreciaţi în ţară la fel ca afară”.
Ce va mânca
Iată cam ce va conţine meniul inedit al lui David Neacşu şi Zsombo Tulit: slănină, şuncă afumată uscată, dulciuri, palincă, babic şi dulciuri. Pe lângă acestea, ei vor primi mai multe alimente în tabăra
de la destinaţie.
Pe ce vârfuri a mai fost
1992 – Vf. Mont Blanc – Alpi
1994 – Vf. Kilimanjaro – Africa
– Vf. Mont Kenya – Africa
1995 – Vf. Mont Blanc – Alpi
1996 – Vf. Aconcagua – America de Sud
1996 – Vf. Mont Blanc – Alpi – versantul italian
1997 – Vf. Mc. Kinley – Alaska
1998 – Vf. Kilimanjaro – Africa
– Vf. Mont Kenya – Africa
1998 – Vf. Huascaran – Peru
2000 – Vf. Cotopaxi (Ecuador)
2002 – Vf. Kala Patthar (Nepal)
2003 – Expediţia Aconcagua
2003 – Expediţia Everest 2003
2004 – Vf. Ruwenzori – Africa
2004 – Expediţia Amazon, Peru
2005 – Vârful Orizaba, Mexic
2007 – Mt. Kenya, Kenya
2007 – Expedioeia Papua Noua Guinee, vârful Carstensz Pyramid (4.884 m)
Vrea pe Everest, la numai 14 ani
La numai 14 ani, Crina Coco Popescu a bătut recordurile de vârstă pentru 7 vârfuri celebre din lume şi îşi doreşte să ajungă pe cel mai înalt dintre ele – Everest. Pentru moment însă, braşoveanca va cuceri vârful Aconcagua din Anzii Cordilieri. Puştoaica a plecat ieri în expediţie şi se va întoarce în Râşnov la jumătatea lui ianuarie.
Crina Coco Popescu, în vârstă de 14 ani, este cea mai tânără alpinistă din România şi va ajunge pe vârful Aconcagua, la înălţimea de 6.962 de metri, pe un traseu extrem de dificil. Ea nu se va căţăra singură, ci împreună cu tatăl ei, Ovidiu, în vârstă de 45 de ani, şi cu alte patru persoane. „Este a opta expediţie, fiecare dintre ele însemnând un record de vârstă. Pasiunea o am de la 6 ani, de când am fost la Bucşoiu, pe Omu”, ne-a spus Crina, care a mărturisit că nu îi este frică deoarece consideră muntele drept un prieten.
Va urca la 6.962 m
Traseul urmat implică escaladarea vârfului Ojos del Salado, cel mai înalt vulcan activ din lume, cu o înălţime de 6.891 metri. Apoi, va străbate Gheţarul Polonez, Coco stabilind astfel recordul de vârstă pentru acest dificil traseu. Însă visul puştoaicei de 14 ani rămâne acela de a avea cel mai înalt vârf la picioare – Everestul.