„CET Sud acoperă jumătate din oraş: sectoarele 2 şi 3. E o revizie normală care se face la orice instalaţie. Dacă reţeaua ar fi fost în bună stare şi nu ar fi avut atât de multe pierderi, şi se mergea cu presiuni foarte mari, se putea prelua rapid dintr-un alt CET care să împingă agentul termic în toate zonele Bucureştiului.
Din cauza faptului că funcţionăm cu presiuni foarte mici pentru că sunt pierderi, durează această încărcare a reţelei din CET Progresul. Gândiţi-vă acum, că din CET Progresul trebuie să dăm apă caldă în Pantelimon şi Colentina. Începem progresiv. Astăzi vor avea (apă caldă – n.r.) câteva sute de blocuri, poimâine alte câteva sute de blocuri şi tot aşa. Nu putem astăzi să dăm la toată lumea”, declara Claudiu Crețu pentru G4Media.
În comunicatul din 4 iunie, când au început problemele cu furnizarea apei calde, Termoenergetica invoca atât situația de la CET SUD, cât și „lucrări de reparații pregătitoare pentru sezonul de încălzire 2022 – 2023”.
ELCEN afirmă că nu este responsabilă
Într-un comunicat de presă emis miercuri, ELCEN transmite că alimentarea cu apă caldă a bucureștenilor nu este influențată de activitatea ELCEN și de oprirea totală a CET Sud.
„Structura inelară a rețelei de termoficare permite bascularea de către ELCEN a sarcinii termice de pe un CET pe altul, nefiind afectați consumatorii. CET București Sud este în oprire totală de luni, 4 iulie. Începând cu această dată, consumatorii arondați CET București Sud au beneficiat de agent termic furnizat din CET Progresu”, a transmis Elcen.
Mai mult, ELCEN invocă problemele de uzură ale conductelor Termoenergetica care „îngreunează efectuarea de către Termoenergetica a manevrelor tehnice necesare pentru trecerea alimentării consumatorilor arondați CET București Sud pe CET Progresu”.
Din acest motiv, compania spune că a fost nevoită să oprească forțat CET Progresu pe 5 iulie pentru a evita defecțiuni majore.
„Pierderile din rețeaua Termoenergetica au condus la reducerea drastică a presiunilor, sub nivelul de avarie, cu risc major de defectare gravă a centralei. Presiunea apei de termoficare pe conducta de retur nu a crescut mai mult de 0,1 bar, în condițiile creșterii permanente a cantității de apă de adaos ce a trebuit injectată de ELCEN ca să suplinească pierderile de apă din rețea. Toate cele 4 CET-uri ale ELCEN au fost nevoite să introducă în data de 5 iulie, 2300 de tone de apă de adaos pe oră în rețea”, se arată în comunicatul de presă.
Pentru repornirea acestui CET, Termoenergetica spune că are nevoie ca Termoenergetica să asigure „regim de funcționare acceptabil, posibil doar prin finalizarea de către Termoenergetica a manevrelor de reconfigurare a traseului de realimentare, după identificarea și izolarea zonelor”.
„ELCEN a pornit, astăzi, 6 iulie, un cazan de apă fierbinte (CAF) la CET București Sud, până când Termoenergetica reușește să reconfigureze traseul pentru a putea prelua din CET Progresu. Astfel, pentru a se asigura continuitatea serviciului de furnizare a apei calde în București, ELCEN are disponibilitatea de a folosi echipament de rezervă ce poate fi pornit prin întreruperea lucrărilor prevăzute a fi efectuate în perioada de oprire programată”, conchide ELCEN.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro