A fost o mișcare-surpriză a regimului, care a decis să elibereze vineri, între 1.000 și 2.000 de persoane reținute în timpul protestelor, o decizie care ar putea să semnaleze o posibilă schimbare de strategie a lui Aleksandr Lukașenko, care încearcă să devină mai conciliant, la cinci zile după alegerile prezidențiale pe care susține că le-a câștigat cu un scor neverosimil de 80%.
Oamenii eliberați au povestit că au fost bătuți, lăsați fără apă și mâncare, privați de somn și de îngrijiri medicale.
„Credeam că vom fi îngropaţi aici”, a declarat Iana Bobrovskaia, de 27 de ani, când a părăsit vineri închisoarea din Minsk unde a fost deţinută după reprimarea violentă a protestelor postelectorale din Belarus.
„Ei pot face tot ce vor, iar noi nu avem niciun drept”, a declarat pentru AFP această profesoară de matematică eliberată după ce a petrecut patru zile în închisoare, împărţind cu circa 50 de deţinute o celulă destinată unui număr de patru persoane.
”Mi-au ars mâinile cu țigarea”, a declarat și Maxim Dovjenko, un tânăr de 25 de ani, care spune că a fost arestat, deși nu lua parte la proteste.
”M-au lovit în cap, nu mă simt foarte bine, capul mi se învârtește”, a mai spus el, înainte de a fi dus la spital.
Mihail Cernenkov, un antreprenor de 43 de ani, a declarat că a fost supus unor șocuri electrice, apoi bătut cu bețe într-o stație de poliție.
”Asta e tortură”, a spus acesta, adăugând că asemenea altor oameni a fost obligat să doarmă afară, deoarece închisorile erau supraaglomerate.
Și acesta a spus că nu a luat parte la proteste.
Potrivit ONG-ului Amnesty International, mai multe femei au fost ameninţate cu violul în detenţie şi unii bărbaţi au fost obligaţi să se aşeze în patru labe, în întregime dezbrăcaţi, pentru a fi bătuţi cu bâtele.
Olesia Stogova, o rusoaică arestată pe străzile din Minsk în timp ce privea manifestaţiile, compară detenţia sa cu un sejur într-o „cameră de tortură”.
Venită de la Sankt Petersburg în vizită la un prieten din Belarus, rusoaica de 30 de ani spune că a fost bătută cu bastoanele şi ameninţată că va fi „desfigurată” dacă nu „recunoaşte”.
Ales Puşkin, celebru artist belarus, arestat în timpul manifestaţiei, susţine că a fost bătut până când a devenit „albastru”.
„Am fost brutalizat în fiecare zi”, a declarat pentru France Presse bărbatul de 55 de ani.
Ministerul de Interne a anunțat arestarea a celor puțin 6.700 de persoane de duminică, de la izbucnirea protestelor care contestau victoria lui Aleksandr Lukașenko în alegeri.
Joi, mii de persoane îmbrăcate în alb au format lanțuri umane pentru a protesta față de violențele regimului.
Vineri, manifestațiile organizate în semn de protest față de violențele forțelor de securitate au continuat, așa cum a continuat și mișcarea amplă de contestare a regimului lui Lukașenko.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6