Elena Lasconi a anunţat marţi, 8 octombrie, că USR depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de premierul PSD Marcel Ciolacu şi a cerut PNL să o semneze.

„Domnul Ciucă e politician si vrea să ajungă primul ostaș în fruntea țării. Hai să vedem cât curaj aveți, domnule Ciucă! […] Hai cu curaj, cu onestitate și respect. Faceți din cuvintele astea fapte! Semnați moțiunea de cenzură a USR! Altfel, rămâneți ipocriți, mincinoși, cu comportament de amante care știu că sunt înșelate, care își mai iau și o smetie peste ceafă, dar care rămân în relație, adică la guvernare, pentru bani și privilegii”, a transmis candidata USR la președinție pe Facebook.

FILIA: Lasconi a blamat victimele violenței domestice

ONG-ul feminist FILIA a transmis că aceste declarații sunt sexiste și „normalizează și iau în râs violența împotriva femeilor”. „Ne arătăm revolta și îngrijorarea cu privire la aceste declarații și atitudini care încurajează violența împotriva femeilor și le blamează pe victimele violenței domestice”, se arată în mesaj.

„Suntem dezamăgite de această poziție venită din partea unei lidere politice care nu ar trebui să instrumentalizeze subiectul atât de grav și important al violenței domestice pentru capital politic”, a precizat FILIA, autodefinită drept organizație non-profit, apolitică și feministă.

„Experiența victimelor violenței de gen NU trebuie folosită pentru a atrage voturi sau sprijin politic de către liderii de partid”, a mai transmis ONG-ul pe Facebook.

La această postare a intervenit și Lasconi, care a scris că a cunoscut femei care au ieșit din relații toxice cu curaj și că regretă dacă mesajul a fost interpretat greșit. „În Programul de Țară avem capitol special dedicat victimelor violenței domestice și a traficului de persoane cu măsuri concrete care să le schimbe viața în bine. Îmi doresc să fim parteneri, pentru că numai împreună putem schimba mentalități”, a precizat președinta USR.

Alina Gorghiu: Lasconi bagatelizează violența domestică

Ministrul PNL al justiţiei, Alina Gorghiu, i-a cerut șefei USR să le ceară scuze femeilor care sunt victime ale violenţei domestice.

„Mă așteptam ca o femeie, candidat la prezidențiale, să dea dovadă de empatie, să înțeleagă drama prin care trece o victimă a violenței domestice. Nu să o ia peste picior, să o privească de sus sau să devină subiect de atac politic. […] Cred, însă, că am așteptări prea mari de la un candidat superficial, pentru care totul este o poleială”, a transmis Gorghiu pe Facebook.

Și a continuat, caracterizând mesajul șefei USR drept unul toxic: „Solicit Elenei Lasconi să ceară scuze tuturor femeilor din România care sunt victime ale violenței domestice! Prin postarea complet neinspirată bagatelizează acest fenomen și le jignește!”.

Urmărește-ne pe Google News