ez-toc
Lasconi i-a cerut lui Iohannis demisia
„Am mers astăzi la Cotroceni să-i spunem lui Klaus Iohannis un lucru simplu: mandatul domniei sale s-a încheiat pe 21 decembrie, adică ieri. Domnia sa nu are nici legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român. Constituția este interpretată, ca orice lege, în litera și spiritul ei. Și o astfel de interpretare ne arată clar că avem soluția pentru astfel de situații – președintele Senatului poate prelua, interimar, funcția”, a afirmat Lasconi.
Ea a susținut că turul doi al alegerilor prezidenţiale, în care ea ajunsese alături de Călin Georgescu, a fost anulat ilegal de către Curtea Constituţională, „la comanda lui Klaus Iohannis” și că șeful statului trebuie să plece din funcție, pentru că mandatul i s-a terminat.
„Am fost să îi transmitem lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat ieri şi că trebuie să-şi dea demisia. A fost o întâlnire scurtă, de până în trei minute, în care am comunicat acest lucru şi am comunicat că nu poate să poarte consultări, potrivit Constituţiei, preşedintele Senatului poate să devină preşedinte interimar”, a adăugat Lasconi.
„În România s-au anulat alegerile prezidențiale și domnul Iohannis nu ne explică de ce și are tupeul să spună că nimeni nu e responsabil. România merită mai mult!”, a adăugat ea.
Iohannis nu a dat mâna cu delegația USR
Președintele Klaus Iohannis a făcut o primire rece delegației USR care a venit la Palatul Cotroceni pentru consultările privind formarea Guvernului. Din partea USR au participat Elena Lasconi, președinta partidului, Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR, și Cătălin Drulă, vicepreședintele Camerei Deputaților.
Iohannis, președinte până în primăvara lui 2025
Primul tur al alegerilor prezidențiale din România, desfășurat pe 24 noiembrie, a fost câștigat surprinzător de Călin Georgescu. Într-o ședință CSAT convocată pe 28 noiembrie de Klaus Iohannis, au fost prezentate documente care arătau cum a fost sprijinit Călin Georgescu pe rețeaua TikTok, folosindu-se influența Rusiei. După ce rapoartele SRI și SIE au fost desecretizate, Curtea Constituțională a anulat pe 6 decembrie alegerile prezidențiale.
Klaus Iohannis a explicat în aceeași seară că „am primit semnale, la început doar telefonice, de la servicii, că anumite lucruri sunt ciudate” și că de aceea a decis să convoace CSAT. În aceste condiții, Iohannis a anunțat că rămâne președintele României până anul viitor, când se vor organiza noi alegeri, deși mandatul său expira pe 21 decembrie.