Într-un interviu acordat publicației britanice The Telegraph și apărut duminică, 29 decembrie, Elena Lasconi a criticat decizia CCR, desi verdictele Curții nu pot fi contestate, fiind definitive și obligatorii. Ea a susținut că hotărârea a fost „ilegală, imorală” și că „distruge însăși esența democrației noastre”, fiind bazată pe rapoartele SRI și SIE, care „nu au intervenit” înaintea alegerilor din 24 noiembrie, ci la câteva zile după aceea.

„Serviciile de informații, poliția, procurorii și chiar administrația fiscală – toate nu au intervenit atunci când era necesar. Unii oameni ar trebui să plătească un preț pentru faptul că au permis să se întâmple acest lucru sub ochii lor. Nu am văzut încă nici măcar o persoană din conducerea serviciilor de informații care să fie demisă sau să-și dea demisia”, a spus Lasconi.

„Oamenii cer răspunsuri și argumentele nu au fost convingătoare” a adăugat Lasconi, numind dovezile care au stat la baza anulării alegerilor „ambigue”. „Avem acum o societate foarte polarizată, ceva ce nu am mai văzut nici măcar în tumultuoșii ani 90” a mai afirmat ea.

The Telegraph a scris că Elena Lasconi a ieșit pe locul doi la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, după Călin Georgescu, iar serviciile de informații, adică SRI și SIE, au menționat Rusia drept sursă a unor „acțiuni hibride agresive, inclusiv atacuri cibernetice și dezinformare” care l-au ajutat pe Georgescu să capete notorietate. Totodată, publicația britanică a susținut că SRI și SIE nu au prezentat dovezi clare care să lege interferența rusă de rezultatele alegerilor.

CCR a anulat alegerile prezidențiale 2024 pe baza rapoartelor SRI și SIE

Curtea Constituțională a României a anulat pe 6 decembrie primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, câștigat surprinzător de Călin Georgescu. Hotărârea CCR, una fără precedent în istoria României, a fost luată prin vot, în unanimitate, de toți cei 9 judecători, cu doar două zile înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale.

Decizia a fost luată după ce serviciile secrete au prezentat în şedinţa CSAT din 28 noiembrie mai multe documente în care s-au făcut dezvăluiri despre sprijinirea candidatului independent Călin Georgescu printr-o campanie agresivă pe TikTok, prin manipularea algoritmilor rețelelor sociale, pentru a-i crește rapid popularitatea. Totodată, SRI și SIE au semnalat că România este o țintă pentru acțiuni hibride orchestrate de Rusia și că securitatea națională este în pericol.

În turul 2, programat pentru 8 decembrie, urmau să se înfrunte Călin Georgescu (independent) și Elena Lasconi (USR).

Alegerile prezidențiale au fost reprogramate pentru 23 martie 2025 – primul tur și 6 aprilie 2025 – turul doi. În acest moment, candidatura Elenei Lasconi din partea USR nu este sigură, pentru că în partid se discută și varianta sprijinirii lui Nicușor Dan, au precizat surse din partid pentru Libertatea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News