„Klaus Iohannis este dezamăgirea vieţii mele şi vă spun că nu exagerez. E un preşedinte iresponsabil, să spui că nu există responsabili în România, în instituţiile statului. Chiar şi el este iresponsabil pentru ceea ce s-a întâmplat şi pentru panica şi pentru frica prin care au trecut românii, pentru faptul că în momentul de faţă noi avem un procent destul de mare al partidelor izolaţioniste. Dacă instituţiile statului şi-ar fi făcut treaba, aceşti candidaţi nu ar fi putut să participe la alegeri”, a declarat Elena Lasconi la B1 TV, miercuri, 18 decembrie, potrivit news.ro.
Ea a susținut că serviciile de informaţii l-au avertizat despre ceea ce se întâmpla, dar șeful statului nu a acționat.
„Eu cred că serviciile l-au informat şi dacă l-au informat, atunci mă întreb dacă nu este un trădător de ţară şi nu a dat mai departe, nu a comunicat lucrul acesta. Sunt lucruri grave aici, ar trebui să avem mare atenţie la ceea ce s-a întâmplat şi cred că serviciile ar putea să dea un răspuns în acest sens”, a adăugat Elena Lasconi.
Curtea Constituțională a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale câștigat de Călin Georgescu
Curtea Constituțională a României a decis vineri, 6 decembrie, după o ședință care a durat mai bine de 5 ore să anuleze primul tur al alegerilor prezidențiale care a avut loc pe 24 noiembrie și care a fost câștigat surprinzător de Călin Georgescu.
Decizia Curții, una fără precedent în istoria României, a fost luată prin vot, în unanimitate, de toți cei 9 judecători, cu doar două zile înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale și a intrat în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
„Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare”, a transmis Curtea Constituțională.
Seara, președintele Klaus Iohannis a explicat mecanismul din spatele anulării alegerilor prezidențiale, începând cu informările primite de la serviciile secrete: „Am primit semnale, la început doar telefonice, de la servicii, că anumite lucruri sunt ciudate”.
În aceeași seară, Iohannis a mai spus că el va rămâne în funcție până când viitorul președinte va depune jurământul de învestitură, adică până în 2025.
În turul 2 al alegerilor prezidențiale, programat pentru duminică, 8 decembrie, urmau să se înfrunte Călin Georgescu (independent) și Elena Lasconi (USR).
Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, luată după desecretizarea documentelor din CSAT care arătau cum a fost sprijinit Călin Georgescu
Administrația Prezidențială a desecretizat pe 4 decembrie documentele serviciilor secrete prezentate în şedinţa CSAT din 28 noiembrie în care s-au făcut dezvăluiri despre sprijinirea candidatului independent Călin Georgescu.
Concret, SRI și SIE au raportat activități care pun în pericol securitatea națională a României. SRI a identificat o campanie agresivă de promovare a lui Călin Georgescu pe TikTok, desfășurată cu încălcarea legislației electorale și prin manipularea algoritmilor rețelelor sociale pentru a-i crește rapid popularitatea.
În paralel, SIE a semnalat că România este o țintă pentru acțiuni hibride orchestrate de Rusia, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații și acte de sabotaj pentru destabilizarea și influențarea opiniei publice din România în preajma alegerilor.
Pe 25 noiembrie, Administrația Prezidențială a transmis, la solicitarea Libertatea, că președintele Klaus Iohannis nu a primit informări de la serviciile secrete despre riscuri de influențare a alegerilor prezidențiale, imixtiuni ale Rusiei în procesul electoral sau promovări suspecte ale lui Călin Georgescu pe rețelele de socializare, inclusiv TikTok.