UPDATE ora 14.00: Până la acest moment, după 6 ore de vot, 5.100 de membri USR și-au exprimat preferința pentru unul dintre cei patru candidați, potrivit informațiilor Libertatea.

Adică, deja au votat aproape 20% din numărul total de membri ai partidului.

***

Știrea inițială: Doi candidați, care aveau doar șanse teoretice, s-au retras înaintea votului, este vorba despre Vasile Dincă și Luiza Oancea. Lista finală a celor patru candidați pentru funcția de președinte al USR, în ordinea în care apar pe buletinul de vot, este: Vasile Gabriel Filip, Radu Hossu, Elena Lasconi și Cristian Seidler.

În primele patru ore de vot, adică până luni, 24 iunie, la ora 12.00, au votat 4.000 de membri USR, dintre cei 26.000 de membri, potrivit informațiilor Libertatea.

Pe 24-25 iunie are loc turul 1 al alegerilor, cu posibilitatea unui tur 2 pe 27-28 iunie. După alegerea președintelui USR, va fi stabilit noul Birou Național al USR, la Congresul convocat pentru 29 iunie.

Cine sunt candidații la șefia USR:

  • Vasile Gabriel Filip – 46 de ani, Constanța

Vasile Gabriel Filip este expert IT certificat. A avut mai multe funcții în acest domeniu, de la poziții de execuție la funcția de director, și a activat, de asemenea, ca antreprenor. A avut proiecte în mai multe județe din țară, dar și în Republica Moldova și în străinătate. Este absolvent al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța, fiind inginer în Electromecanică Navală. Vasile Gabriel Filip activează în filiala USR Constanța, fiind membru din 2019.

  • Radu Hossu – 38 de ani, Brașov

Radu Hossu are o experiență de peste 10 ani în marketing comercial și de opt ani în comunicare și consultanță politică. S-a implicat activ în sprijinirea Ucrainei încă de la începutul războiului declanșat de Rusia, prin relatări de pe front și prin ajutoare pentru civilii și militarii ucraineni. Pentru implicarea sa, a fost decorat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și de Armata Ucraineană. A fost președintele Asociației Pro Democrația Brașov și a fost implicat, de asemenea, în organizarea la Brașov a protestelor în cazurile tragediei de la Colectiv și a OUG 13. Radu Hossu activează în filiala USR Brașov, fiind membru din 2020.

  • Elena Lasconi – 52 de ani, Câmpulung, Argeş

Elena Lasconi este de profesie economist cu o carieră de 25 de ani în televiziune. Din 2020, este primarul USR al municipiului Câmpulung Muscel, funcție în care a fost realeasă în 2024. În primul său mandat a început proiecte de peste 400 de milioane de lei – bugetul orașului pe 40 de ani. A obținut peste 100 de milioane de lei din PNRR pentru proiecte de dezvoltare în Câmpulung. A finalizat construirea unei secții noi de oncologie a Spitalului Municipal și a depus un proiect major de infrastructură pentru a obține fonduri europene pentru extinderea cu 40 km a rețelei de apă și canalizare, aproape jumătate din cât s-a făcut în 70 de ani. Elena Lasconi activează în filiala USR Câmpulung, fiind membră din 2019.

  • Cristian Seidler – 43 de ani, Sector 5, Bucureşti

Cristian Seidler este deputat de București și vicepreședinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților. În primul său mandat de deputat, a inițiat legea de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor și a obținut, prin lege, publicarea de două ori pe an a tuturor veniturilor salariale ale angajaților la stat. Înainte de a deveni parlamentar, a urmat cursuri în domeniul resurselor umane și a avut o carieră de peste 10 ani în această branșă. A absolvit Facultatea de Științe Juridice din Oradea (2003) și a fost liderul studenților la drept din ELSA România. Cristian Seidler activează în filiala USR Sector 5, fiind membru din 2016.

În afara alegerii noului preşedinte al USR, favorită fiind Elena Lasconi, Congresul din 29 iunie va alege şi noul Birou Naţional, format din 24 de membri. Acest for poate bloca deciziile preşedintelui.

Lasconi a avertizat că dacă va câștiga va înlătura patru politicieni de la vârf

Primarul din Câmpulung, Elena Lasconi, a declarat că dacă va fi aleasă preşedinte al USR nu îi va lua în echipa ei pe Cătălin Drulă, Dan Barna şi Ionuţ Moşteanu, trei dintre cei mai importanți oameni ai partidului. Lor li se adaugă și Cristian Ghinea.

Lasconi a explicat la Prima TV de ce Drulă – președintele demisionar al USR, Barna – fost președinte USR în perioada 2017-2021 şi Ionuț Moșteanu – liderul deputaţilor USR nu se vor regăsi în echipa sa, dacă va fi aleasă preşedinte al partidului.

„Ei au făcut parte dintre cei care au condus cu adevărat USR-ul şi care au dus la rezultatul acesta. Nu trebuie acum să-i omorâm, nu trebuie să-i scoatem… Noi trebuie să lucrăm împreună, nu se duce nimeni cu maceta… Gata, plecaţi! Pentru că avem nevoie… Gândiţi-vă că ei au experienţă de câţiva ani în politica mare din România şi contează. Eu îmi doresc să unesc oamenii, nu să-i dezbin, pentru că altfel noi vom fi şi mai slabi”, a susținut Elena Lasconi.

Un alt nume de politician USR cu care Lasconi nu vrea să lucreze este Cristian Ghinea, fost ministru al fondurilor europene și coordonator al Departamentului de Politici Publice al USR, cel care a conceput PNRR-ul României. Lasconi susţine că acesta, deşi nu a avut nicio funcţie oficială de conducere, „este unul dintre cei care au contribuit masiv la dezastrul” de la alegerile din 9 iunie.

Întrebată cine va face atunci parte din echipa sa, Elena Lasconi a răspuns că „este posibil” să fie Claudiu Năsui, Cristina Prună și Lucian Stanciu-Viziteu.

Drulă a demisionat de la șefia USR, Lasconi, favorită să-i ia locul

Președintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat pe 10 iunie că își dă demisia din funcţia de preşedinte al partidului, după aproape doi ani, în urma alegerilor locale și europarlamentare din 9 iunie, când USR a obținut rezultate sub așteptări. La europarlamentare, Dreapta Unită (USR, Forța Dreptei și PMP) a ieșit pe locul trei, după PSD-PNL și AUR.

Cătălin Drulă a fost ales preşedinte al USR în iulie 2022, cu peste 70% din voturi, după demisia lui Dacian Cioloș. El a mai rămas președinte doar până la validarea succesorului.

Urmărește-ne pe Google News