Cuprins:
Cine este de vină pentru rezultatele USR de la alegeri
Elena Lasconi a susţinut că de vină pentru rezultatul dezastruos al USR la alegerile locale 2024 sunt cei care au condus.
„Nu înseamnă că e de vină doar Drulă, are multe calități și a fost un ministru extraordinar, dar strategia pe care au avut-o și e părtaș și Biroul Național și ar trebui să-și depune și ei demisia. Azi a convocat congres, consider că încă nu și-a dat demisa. Sunt mai multe greșeli dar n-are sens să vorbim de trecut ci de ce se poate face și cum putem să reconstruim. Nu aș vrea să comentez lucrurile astea, au fost greșeli”, a declarat Lasconi.
Aceasta a continuat: „Alianța Dreapta Unită poate fi o greșeală, a fost făcută pe genunchi, eu am solicitat să ne dea un răgaz să vedem care-i treaba, să facem măsurători, nu s-a întâmplat și consider că a fost o greșeală. Acum suntem într-o situație foarte slabă, eu nu m-am așteptat să văd o cifră sub 10”.
Conducerea partidului „ar trebui înlocuită”
Despre Cristian Ghinea, actual coordonator al Departamentului de Politici Publice al USR, Elena Lasconi spune că acesta ar trebui „să facă un pas în spate”. „El este unul dintre ei (Ghinea), dar asta nu înseamnă că trebuie să plece acasă, trebuie să lucrăm împreună, doar să facă un pas în spate de la conducere. Să nu-i mai vedem în biroul național. În Moșteanu am încredere, e cel mai muncitor om pe care-l cunosc, o să-l susțin și la parlamentare, m-a susținut mult și când am decis să intru în USR am avut condiția să nu încerce să mă controleze, pentru că o să știe toată țara și să mă ajute”, a spus Lasconi la Digi 24.
Elena Lasconi a spus, despre cei din conducerea partidului care ar trebui înlocuiți, că „nu o să-i scoată nimeni în șuturi din USR”. Ea a numit, de asemenea, și câțiva colegi cu care spune că ar putea lucra în echipă.
„Eu pe Dominic (Fritz) îl respect, îmi place, la fel și cu Lucian Viziteu, îl respect, are o grămadă de calități, eu știu să lucrez în echipă. Dacă decidem să candidăm pentru că nu ne regăsim în liniile, dacă fiecare dintre aceste trei personaje, printre care și eu, decide să candideze, dacă câștigă Dominic, eu voi fi cot la cot cu el, ei nu sunt dușmanii mei, nici Drulă nu e dușmanul meu. Noi suntem o echipă. Nu-mi doresc, nu mi-am dorit niciodată să conduc un partid sau să fac carieră, dar trebuie să stingem un incendiu. Dacă eu nu simt că nu se va face schimbarea profund, atunci voi candida”, a punctat Lasconi.
În privința lui Vlad Voiculescu, Elena Lasconi a spus că îl știe înainte de a intra în USR și e un om de calitate, cu care ar putea să lucreze. „Nu-mi place să vorbesc, e ca și cum îi chemăm la tablă și îi executăm acum”.
Până la finalul săptămânii decide dacă va candida la şefia USR
Întrebată dacă va candida pentru șefia USR, Lasconi a răspuns că va lua o decizie până la finalul săptămânii, după ce va discuta cu Dominic Fritz, cu Lucian Viziteu și cu mai mulți colegi. „Nu aveam nevoie de acest moment de criză pentru că voiam să-mi trag sufletul după o campanie grea și trebuie să facă treabă, dar m-am trezit în această situație de criză, asta e. O să iau o decizie până la sfârșitul săptămânii, între timp am discuții cu colegii mei, inclusiv cu Dominic Fritz și Lucian Viziteu și cu mai mulți colegi din țară și filiale și o să mă decid”, a declarat Lasconi.
Edilul din Câmpulung vrea să se asigure că schimbarea va fi profundă și se va întâmpla și nu doar de fațadă. „Nu schimbăm doar șeful și restul lucrurilor rămân la fel. E nevoie de un nou Birou Național, un alt secretariat general, o resetare completă și trebuie să începem să strângem în jurul nostru oameni cu aceleași valori, mă refer și la cei ostilizați, plecați din USR și candidați independenți, sau care au plecat și au făcut alt partid și oameni de bună credință care vor cu adevărat să schimbe țara”, a adăugat Lasconi.
Elena Lasconi a spus că, în cazul în care ar ajunge președinta USR, ar face un „audit pe membri”.
Eu nu cred că s-a făcut vreodată, pentru că cei care au fost de fațadă au soarta lui Cioloș sau Nicușor Dan. Dacă vrei să faci treabă, trebuie schimbată toată conducerea.
Elena Lasconi:
„Am vorbit cu Vlad Gheorghe, azi m-a sunat și Cosette Chichirău. Eu țin legătura cu foarte mulți colegi, pentru că i-am ajutat în campanie sau cu un sfat. Țin legătura pentru că mie îmi place să lucrez în echipă. Nu se schimbă țara cu un om, ci cu implicarea fiecăruia. Pe de altă parte, dacă devii președintele partidului poți să convoci încă un comitet politic în care să iei în discuție două puncte și anume candidatul la prezidențiale și președintele partidului să fie votat de fiecare membru nu de delegați. Vreau să discut pentru că deciziile nu le iau de una singură, eu dacă intru să fac pasul acesta, vreau să reconstruim pe bune USR, care a fost și sper să mai fie partidul speranță”, a mai spus Elena Lasconi.
Președintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat luni, 10 iunie, că își dă demisia din funcţia de preşedinte al partidului, în urma rezultatelor de la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie. La alegerile europarlamentare din 9 iunie, USR (Cătălin Drulă) a format Alianța Dreapta Unită împreună cu Forța Dreptei (Ludovic Orban) și PMP (Eugen Tomac), dar rezultatele au fost mult sub așteptări.
Rezultatele parțiale la votul pentru consiliile locale și primar
PSD a obţinut 36,26 la sută din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41 la sută şi de AUR cu 9,35 la sută, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22.00. În ceea ce priveşte voturile pentru primari, PSD are 38,47%, PNL – 32,72%, iar AUR – 6,29%, scrie news.ro.
Potrivit rezultatelor transmise de BEC, cu referire la ora 22.00, pentru consiliile locale s-au obţinut următoarele voturi:
- PSD – 36,26%
- PNL – 29,41%
- AUR – 9,35%
- UDMR – 6,39%
- Alianţa Dreapta Unită – 4,14%
Participarea la vot a fost 51,65%, urmând a fi ocupate 37.754 de mandate de consilieri locali.
De asemenea, potrivit BEC, rezultatele parţiale pentru primari arată astfel:
- PSD – 38,47%
- PNL – 32,72%
- AUR – 6,29%
- UDMR – 5,11%
- Alianţa Dreapta Unită – 4,15%
Vor fi distribuite 3.054 de mandate de primari.