„Estimările actuale privind ultima lună de vară indică o probabilitate destul de ridicată ca în fiecare săptămână, temperaturile medii să înregistreze valori mai ridicate decât în mod obişnuit şi cea mai caldă săptămână pare a fi 5-12 august. De asemenea, săptămânile 12-19 august şi 19-26 august, practic cele trei săptămâni indică o probabilitate de a avea abateri termice pozitive mai mari de două grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu pentru Agerpres.
Aceasta a subliniat că luna iunie din acest an a fost cea mai călduroasă lună iunie din istoria măsurătorilor meteorologice, cu o abatere termică pozitivă de 3,7 grade Celsius, iar luna iulie are toate şansele să devină, de asemenea, cea mai călduroasă lună iulie din istorie.
„În iunie am avut o abatere pozitivă de 3,7 grade Celsius faţă de normalul termic al unei luni iunie în ţara noastră şi o lună deficitară din punctul de vedere al cantităţii medii lunare de precipitaţii, doar 66,6 litri/mp˛ faţă de o normă de 84,5 litri/mp. Luna iulie înregistrează la acest moment o abatere termică de 4 grade Celsius şi are o şansă foarte mare să devină cea mai călduroasă lună iulie din istoria măsurătorilor meteorologice, cea mai caldă lună iulie fiind în 2012 cu 3,5 grade Celsius (…) Deci, iată două luni de vară în top cele mai călduroase luni de vară de când se fac măsurători meteorologice din ţara noastră, din 1961′, a explicat Mateescu.
Șase zile consecutive de cod roșu
Potrivit sursei citate, de la 1 ianuarie şi până în prezent s-au emis nouă avertizări generale de cod roşu şi 52 de tip nowcasting de cod roşu pentru instabilitate, 43 dintre acestea fiind emise numai în luna iunie.
„În luna iulie 2024 au fost emise şase avertizări generale de cod roşu de caniculă şi nouă de tip nowcasting pentru fenomene de instabilitate. În perioada 13-18 iulie au fost şase zile consecutive de cod roşu de căldură persistentă şi disconfort termic deosebit de accentuat. Este primul cel mai lung şi extins cod roșu în aproape toată ţara, emis de ANM. De la 1 ianuarie şi până în prezent s-au emis nouă avertizări generale de cod roşu şi 52 de tip nowcasting pentru fenomene de instabilitate. Numai în luna iunie am avut 43 de coduri roşu pe fenomene de instabilitate atmosferică”, a transmis directorul general al ANM.