„CNA decide suspendarea doamnei arheolog expert Elena Cristina Nitu din Registrul Arheologilor pentru o perioada de un an, ca urmare a încălcării prevederilor Codului deontologic”, a transmis vineri Comisia Națională de Arheologie.
Prezența unor persoane care nu aveau dreptul să facă săpătura arheologică în punctul Piatra Neamț 1, în absența unui arheolog atestat, membru al colectivului de cercetare specificat în autorizația de diagnostic arheologic.
Rezoluția Comisiei Naționale de Arheologie din 17 ianuarie 2020:
Membrii CNA au precizat că „au fost constatate unele nereguli privind înregistrarea contextului arheologic, fapt care aruncă o umbră de îndoială asupra apartenenței piesei contextului respectiv. Recomandăm, în afara competențelor CNA, referitor la evaluarea/autentificarea pieselor continuarea analizelor asupra acestei piese”.
Arheologul Elena Niţu a recunoscut, în discuţia purtată cu reporterii Libertatea, că i-a trimis pe cei doi singuri pe şantier, „să vadă dacă mai găsesc ceva” (…). Aveam foarte mare siguranță pentru că Andrei (n.r. Andrei Smeu) săpase deja cu noi și ne-am dat seama că Andrei orice recunoaște, nu este o problemă, ne anunță imediat”.
Regulamentul de organizare a săpăturilor arheologice din România prevede că „prezenţa responsabilului de şantier e obligatorie pe toată durata desfăşurării lucrărilor”.
Pe 18 decembrie 2019, presa din România și comunitatea științifică au primit imagini care arătau cum echipa de arheologi a profesorului Marin Cârciumaru a scos la iveală „o statuie paleolitică, veche de 17.000 de ani”.
Ei au ascuns însă ceea ce aveau să recunoască ulterior, după ce au fost confruntați cu probele culese de Libertatea. Toată povestea lui Venus a început cu însuși profesorul Cârciumaru suspectând o contrafacere, pentru că niciun arheolog de-al lui nu era prezent atunci când doi pasionați, un elev și un inginer silvic, au săpat și au descoperit statuia.