Milionarul Dragoș Dobrescu, rechinul imobiliar care s-a aliat cu Cristi Borcea pentru a obține de la Primăria Sector 2 un teren de 11.774, a oferit la un preț cu reducere Elenei Udrea și lui Dorin Cocoș o parcelă din pâmântul obținut ilegal de la Primăria Sector 2 prin șpăgi de patru milioane. Materialul a fost realizat cu ajutorul site-ului de știri și investigații cetateanul.net.
Pământ cu 8.000 de euro
Udrea și Cocoș au cumpărat, în 2011, o parcelă de 82 mp de la Sunset Lake Investații, srl deținut de un mandatar al lui Dragoș Dobrescu, Marian-Jean Căpățână, conform DNA. Mai mult, Sunset Lake Investiții este administrată de omul de încredere al milionarului Dobrescu, Lucian Tutunică. Acesta din urmă este și administrator la compania Monolit a afaceristului. Valoarea unui mp în zona respectivă este de minimum 1.000 de euro, dar au fost tranzacții și cu 3.000 de euro pentru un mp.
Terenul lui Udrea și Cocoș era situat în lotul 2 din cei 11.774 mp retrocedați ilegal, în 2007, de Neculai Onțanu, fostul primar de la Sectorul 2, aflat acum în arest preventiv în acest caz. Adresa este strada Barbu Văcărescu 141-173, cea a tranzacției penale de la primăria de sector. Edilul și secretarul municipalității de sector, Toma Șutru, au primit patru milioane de euro ca șpagă de la Dobrescu și Borcea.
Bucata de pâmânt a fost achiziționată, în 2011, de Udrea și Cocoș, conform contractului de vânzare cumpărare consultat, cu suma de 8.000 de euro. În jur de 1.000 de euro costa mp în zona Lacului Colentina.
Vânzarea: cu 260.000 de euro
În 2013, odată cu divorțul dintre Cocoș și Udrea, terenul rămâne în ograda fostului ministru în urma partajul. Însă, aceasta îl și înstrăinează în anul următor. Elena Udrea l-a vândut la un preț de 260.000 de euro unui fost director al IBM și soției acestuia, . În prețul de vânzare a intrat și o casă situată lângă teren, în sectorul 1.
Elena Udrea ne-a precizat că tranzacția din 2011, atunci când s-a achiziționat terenul, a fost realizată de fostul soț. “Noi aveam o locuință pe strada Gheorghe Țițeica, iar în curtea noastră se făcuse retrocedarea către Dobrescu. Soțul meu a ales să cumpere acei câțiva zeci de metri pentru că nu știam sigur dacă firma care construise casa gresise sau punerea în posesie era eronată. Așa a ajuns fostul soț să cumpere terenul de la Dobrescu”, ne-a explicat Elena Udrea.
Fostă proprietate a Curții de Conturi
Terenul retrocedat lui Dobrescu a aparținut de fapt Curții de Conturi, instituție condusă acum de Nicolae Văcăroiu. În anul 2004, proprietatea de pe strada Barbu Văcărescu era dată spre administrare, printr-o hotârâre de guvern, Curții de Conturi. Pentru ca terenul să poată fi retrocedat, Curtea de Conturi trebuia să renunțe la această suprafață. Acest lucru s-a întâmplat în 2006. Conform DNA, act de renunțare nu l-au semnat.
Traseul până la Udrea al terenului de 82 mp
Noiembrie 2007, Ioan Tudor Ionescu, pretinsul moștenitor al lui Take Ionescu, înregistrează terenul inițial de 11.774 mp prin întocmirea Cărții Funciare. Acesta primește pâmântul în urma neregulilor făcute de Onțanu și Șutru în contul mitei comune de patru milioane de euro.
Decembrie 2007, terenul este trecut pe numele lui Marian-Jean Căpățână, acesta era de fapt un mandatar al lui Dragoș Dobrescu, conform DNA. Căpățână este un investitor în terenuri care este implicat în dosarul retrocedărilor ilegale făcute de un al primar de sector, Cristian Poteraș, condamnat de Curtea de Apel București, în mai 2015, la opt ani de închisoare.
Aprilie 2010, pâmântul este trecut în posesia unui srl controlat de offshore din Panama. Este vorba de Sunset Lake Investitii care are ca acționar principal firma Sunset Lake Corp din statul paradis fiscal din Caraibe.
Martie 2011, are loc o dezembrare a acestui lot 2 din cei 11.774 mp retrocedați fraudulos de Onțanu în 2007. Acum se desprinde un lot de 82 mp, alături de alte sase terenuri. După aceste schimbări făcute la Cadastru, proprietatea rămâne tot la Sunset Lake Investiții. Asta doar pentru încă patru luni.
Iulie 2011, proprietatea ajunge la Dorin Cocoș și Elena Udrea. În declarația de avere a lui Elena Udrea, aceasta susține că a achiziționat proprietatea de-abia în 2012. Nu precizează prețul de achiziție. În contractul de vânzare-cumpărare acesta este de doar 8.000 de euro.
Iunie 2013, terenul rămâne doar la Elena Udrea în urma divorțul acesteia de Dorin Cocoș. În acel an, conform Ghidului notarilor, proprietatea care îi rămâne doar lui Udrea valora minimum 894 de euro pentru fiecare mp.
Octombrie 2014, suprafața este vândută de Elena Udrea pentru 260.000 de euro, conform declarației de avere publicată de fostul ministru în 2014. La terenul din Barbu Văcărescu este alăturat 160 mp de la proprietatea învecinată, strada Gheorghe Țițeica 180-200, unde Udrea și Cocoș dețineau un alt lot.
Fiica președintelui Băsescu, implicată în tranzacții
Pe 17 iunie 2013, în momentul când proprietatea luată de la firma lui Dragoș Dobrescu de soți Dorin Cocoș și Elena Udrea rămâne în proprietatea ultimei persoane, notarul care s-a ocupat de acte a fost Ioana Băsescu, fiica fostului președinte, Traian Băsescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro