UPDATE 14.30: Curtea de Apel București (CAB) a emis, luni, un ordin european de anchetă pe numele Elenei Udrea, care îi va permite să o audieze în dosarul Hidroelectrica prin videoconferință, indiferent de locul de detenție în care se află în Bulgaria, scrie Ziare.ro.
CAB nu știe unde să o citeze pe Elena Udrea, pentru că nu deține informații oficiale cu privire la locul de detenție al fostului ministru al Turismului.
La termenul de luni, judecătorul care a condus ședința l-a întrebat pe avocatul Elenei Udrea dacă știe unde se află cu exactitate, urmând să fie citată. Avocatul a răspuns că nu știe, pentru că se ocupă doar de dosarele din România, conform G4Media.
Magistratul a constatat că nu a primit o informare nici din partea Tribunalului București, care se ocupă de de procedurile de extrădare, și a anunțat că va emite ordinul european de anchetă.
Procesul Hidroelectrica se judecă pe fond. În acest dosar, trimis în instanţă de DNA în decembrie 2017, Udrea este acuzată de trafic de influență și de spălare de bani.
La termenul anterior al procesului, din 18 aprilie, avocatul fostului ministru a solicitat instanţei o amânare, deoarece clienta lui, care era arestată în Bulgaria, „şi-a manifestat intenţia de a da declaraţie în prezenta cauză”.
DNA: A primit peste 4.000.000 de euro
Potrivit procurorilor care au instrumentat dosarul Hidroelectrica, Udrea a acceptat, în 2011, promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi 5 milioane de dolari, pentru a-și exercita influența asupra celor din conducerea Ministerului Economiei și a SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA.
Din suma promisă, Udrea ar fi primit, în noiembrie 2011, 3.800.000 de dolari, dar și o creanță de 900.000 de euro (sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații).
Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 de euro (care i-ar fi conferit și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media), Elena Udrea a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme-paravan, aparținând unei cunoștințe, susțin anchetatorii.
În acelaşi dosar, Dan Andronic, om de afaceri și jurnalist, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.
Zi decisivă mâine, la Sofia
Marți, 10 mai, Curtea de Apel din Sofia va decide dacă admite sau nu contestaţia pe care Udrea a făcut-o, după ce judecătorii din Blagoevgrad au hotărât punerea în executare a mandatului european de arestare.
Dacă magistraţii din Sofia îi vor respinge contestația, Udrea va fi trimisă în România şi va ajunge la Penitenciarul Târgşor, pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare rămasă definitivă în dosarul Gala Bute.
Pe 7 aprilie anul acesta, în ziua în care a Înalta Curte de Casaţie şi Justiție (ÎCCJ) a pronunţat decizia, Elena Udrea a plecat dis-de-dimineaţă în Bulgaria şi s-a oprit în Sofia, aşteptând să afle verdictul final. Când a auzit că va merge la închisoare, a pornit în viteză spre Grecia, dar a fost prinsă la vama Kulata, iar de atunci se află în arest.
Ultima carte se joacă la ÎCCJ
Săptămâna viitoare, pe 16 mai, ÎCCJ va judeca recursul în casaţie pe care Elena Udrea l-a formulat, alături de Rudel Obreja, în dosarul Gala Bute. Dacă această cale extraordinară de atac va fi admisă, judecătorii ar putea dispune fie achitarea celor doi recurenţi, fie rejudecarea cauzei.
Pe 26 mai, Udrea are programat un nou proces şi ar trebui să se prezinte din nou la ÎCCJ, la termenul unde se judecă dosarul finanțării campaniei lui Băsescu din 2009. În martie 2021, ea a fost condamnată, în primă instanţă, la 8 ani de închisoare, pentru instigare la luare de mită și spălare de bani. Ioana Băsescu, inculpată și ea în proces, a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare. Fiica fostului președinte Traian Băsescu e acuzată de procurorii DNA de instigare la delapidare și instigare la spălare de bani.
La termenul anterior al procesului, judecătorii de la ÎCCJ au decis să emită un ordin european de anchetă, pentru ca, în cazul în care Elena Udrea s-ar mai afla în Bulgaria, să poată fi audiată în acest dosar, prin videoconferinţă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro