UPDATE ora 11.08: Curtea de Apel București a transmis, azi, decizia în cazul Hidroelectrica. Astfel, atat Elena Udrea, cât și Dan Andronic scapă de acest proces, din cauză că faptele s-au prescris. Acesta este verdictul în primă instanță, decizia putând fi atacată.
„Încetează procesul penal faţă de inculpata UDREA ELENA-GABRIELA, cu privire la infracţiunile de trafic de influență […] și spălarea banilor [,,,], ca efect al împlinirii termenului de prescripţie generală a răspunderii penale”, se arată pe portal.just.ro.
3,4 milioane de euro e suma care ar trebui confiscată de la Elena Udrea, arată soluția pe scurt.
„Dispune confiscarea specială de la inculpata UDREA ELENA-GABRIELA a sumelor de 2.500.000 de euro, respectiv 900.000 de euro”, adică un total de 3,4 milioane de euro, arată Curtea de Apel în sentință.
Procesul a încetat și în cazul jurnalistului Dan Andronic, potrivit verdictului de azi.
La ultimul termen de judecată, din decembrie 2022, Elena Udrea a cerut încetarea procesului, invocând prescrierea faptelor. Judecătorii Curții de Apel București ar putea anunța azi, 11 aprilie, un prim verdict în acest caz, dar decizia nu va fi una definitivă.
Dosarul Hidroelectrica, în care Elena Udrea este judecată pentru trafic de influență și spălare de bani, a fost trimis în instanţă de DNA în decembrie 2017, dar judecata pe fond a început abia în august 2020. Instanța a setat pentru azi al patrulea termen pentru pronunțarea deciziei în acest caz.
Procesul a avut 35 de termene, iar multe dintre amânări au fost date pentru că Elena Udrea fie nu venea la proces, fie fugise în Bulgaria după condamnarea din dosarul Gala Bute. În acest caz, ea a fost condamnată, pe 7 aprilie 2022, definitiv, la 6 ani de închisoare.
Elena Udrea este în prezent încarcerată la Penitenciarul Târgșoru Nou de lângă Ploiești.
Udrea se teme de confiscarea averii
În octombrie anul trecut, fostul demnitar a cerut recuzarea judecătoarei Corina Ciobanu de la Curtea de Apel București, cea care va da acum primul verdict din dosar.
În decembrie, la ultimul termen, Udrea a solicitat să se constate încetarea procesului, pentru că, între timp, faptele s-au prescris, relatează ziare.com.
„Eu solicit constatarea intervenției prescripției pentru că, da, vreau să mi se aplice și mie o decizie a CCR în țara asta! Au trecut 12 ani de la presupusa faptă. Respingeți cererea de confiscare specială”, a solicitat Elena Udrea, în ultimul cuvânt al inculpatului.
În replică, procurorul DNA a cerut instanței să nu aplice deciziile CCR referitoare la prescripția specială și a invocat decizia CJUE care spune că magistrații români pot lăsa neaplicată legislația națională, dacă se creează „un risc sistemic de impunitate” în cauzele de corupţie și fraude cu fonduri europene.
DNA: Udrea a primit peste 4 milioane de euro
Potrivit procurorilor, Udrea a acceptat, în 2011, promisiunea unui afacerist, prin intermediari, de a primi 5 milioane de dolari.
Motivul: să își exercite influența asupra celor din conducerea Ministerului Economiei și a SC Hidroelectrica SA. Iar aceștia să mențină, în condițiile deja negociate, contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu Hidroelectrica.
Procurorii spun că Udrea a primit, în noiembrie 2011, 3,8 milioane de dolari, dar și o creanță de 900.000 de euro.
Cea din urmă este suma pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț. În plus, era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații.
Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 de euro (care i-ar fi conferit și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media), Elena Udrea a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe, susțin anchetatorii.
În acelaşi dosar, Dan Andronic, om de afaceri și jurnalist, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Jumbo • 13.04.2023, 13:19
Udrea merita incarcerata pe viata. Pt prostie, tupeu, trafic de influenta... Dar e condamnata intr un dosar bazat pe MARTURIILE UNOR ASA ZISI MARTORI ARESTATI SI SANTAJATI DE DNA SI SECURITATE, nu pe probe materiale
Sofa_King • 12.04.2023, 13:18
Reteta. 1 - se fura niste bani asa mai multi. 2 - te prind astia. Nu intri in panica. Poate fugi asa un pic mai departe. Nu uita sa apari pe FB sau in general in mass media spunand ca esti o victima a sistemului. 3 Cauti un avocat care sa intinda procesul cat se poate si cum se poate (A utiliza bani de la punctul 1). 4 - pierzi primul process. Un fleac. Nu- i bai. Urmeaza primul recurs. Dupa ceva timp. Mai bagi o boala sau un bebelush ca sa impresionezi lumea. 5 - pierzi si recursul. Iar nu i bai. Mai sunt o stiva de modalitati de recurs. Vorbesti cu avocatul si utilizezi resursele de la punctul 1 ca sa planifici aceste recursuri sa dureze pana dupa perioada de prescriptie. 6 Gata . O poti lua de la capat.