UPDATE ora 12:40. Biroul permanent al Camerei Deputaților, reunit astăzi, a decis ca noua cerere DNA în cazul Elenei Udrea să fie votată săptămâna viitoare, marți. La ședință va fi prezentă și Elena Udrea, pentru a-și susține punctul de vedere.

Procurorul general Augustin Lazăr a trimis Camerei Deputaţilor solicitarea DNA de începere a urmăririi penale pe numele fostului ministru Elena Udrea, pentru două infracţiuni de instigare la luare de mită privind campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat, miercuri, Camerei Deputaţilor un aviz de urmărire penală faţă de Elena Udrea pentru două infracţiuni de instigare la luare de mită privind campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2009, când aceasta era ministru al Turismului.

Procurorii îi aduc acuzații într-un dosar în care mai este anchetată și fiica cea mare a lui Traian Băsescu.

„Procurorul şef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Elena Gabriela Udrea, deputat în Parlamentul României, la data faptelor ministru al Turismului, pentru două infracţiuni de instigare la luare de mită, care ar fi fost săvârşite în exercitarea funcţiei ministeriale. Cauza are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală”, se precizează într-un comunicat al DNA

Procurorii amintesc că, în cursul lunii septembrie, DNA a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de mai multe persoane, printre care Gheorghe Nastasia, la data faptei secretarul general al Ministerului Turismului, şi Victor Tarhon, la data faptei preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, suspectaţi de luare de mită, precum şi faţă de Elena Udrea, pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de spălare de bani.

Procurorii au obținut ulterior mai multe probe cu privire la săvârşirea de către Elena Udrea a două infracţiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale.

„Pe baza probelor respective a rezultat că Elena Udrea i-a determinat pe Gheorghe Nastasia, secretarul general al Ministerului Turismului, precum şi pe Victor Tarhon, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea (instituţie care primea finanţare şi de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), să ceară reprezentanţilor unor societăţi comerciale care aveau contracte cu cele două instituţii, să achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate în cadrul campaniei electorale. Plata s-a realizat în baza unor contracte fictive, iar legătura dintre persoanele care obţineau fondurile infracţionale şi prestatorii de servicii a fost realizată de către Udrea Elena Gabriela”, se  arată în comunicat.

Totodată, Elena Udrea ar fi coordonat persoanele care au acţionat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate. În acest fel, banii obţinuţi pe cale nelegală ar fi ajuns la societăţile care prestau servicii legate de campanie.

De ce este nevoie de încuviințarea deputaților

Pentru a se dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale este necesară încuviinţarea Camerei Deputaţilor, deoarece în perioada vizată de anchetă Elena Udrea avea calitatea de ministru al Turismului.

Pe lângă cerere, procurorul şef al DNA a trimis deputaților referatul întocmit de procurorii anticorupţie, precum şi un număr de 13 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

„Precizăm că în prezenta cauză inculpaţii Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Silviu Ioan Wagner, Ioana Băsescu, Giovanni-Mario Francesco sunt cercetaţi sub control judiciar, aceeaşi măsură fiind dispusă şi faţă de Elena Udrea în legătură cu cele cinci infracţiuni de spălare de bani”, se mai menţionează în comunicatul DNA.

 
 

Urmărește-ne pe Google News