UPDATE 13.20: Procesul a fost amânat din cauza absenței Elenei Udrea

Completul, format din trei judecători, a decis amânarea procesului pentru că nu era îndeplinită procedura privind citarea Elenei Udrea. ÎCCJ a cerut relații despre situația Elenei Udrea autorităților din Bulgaria, iar acestea au comunicat că dat fiind termenul foarte scurt, ea nu poate fi prezentă prin videoconferință la termenul de azi.

„Vom emite un ordin european de anchetă pentru ca apelanta să poată fi prezentă prin videoconferință”, a precizat președinta completului.

La termenul următor, stabilit pentru 26 mai, vor fi audiați 4 martori, dintre care unul va fi adus cu mandat în fața instanței.

UPDATE 13.05: Ioana Băsescu a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție din București. Nu a dorit să facă declarații presei.

Dosarul se judecă de cinci ani

Prezentă la Sofia, unde i s-a prelungit arestul, Udrea este absentă azi din sala de judecată de la București, unde are  termen la Înalta Curte de Casație și Justiție, în procesul finanțării ilegale a campaniei electorale de la alegerile din 2009. Este al 8-lea termen din faza de apel, care a început să se judece acum un an.

Pe 2 martie 2021, în primă instanță, Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare, fiind acuzată de instigare la luare de mită și spălare de bani. Ioana Băsescu, inculpată și ea în proces, a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare. Fiica fostului președinte Traian Băsescu este acuzată de procurorii DNA de instigare la delapidare și instigare la spălare de bani. 

Dosarul, instrumentat de DNA, a fost trimis în instanță în 2017.

„În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela, la acea dată ministru al dezvoltării regionale și turismului. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare”, arăta DNA în rechizitoriu.

Contracte fictive

Procurorii anticorupție susțin că remiterea foloaselor infracţionale a fost ascunsă prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă.

Dacă decizia de condamnare a Elenei Udrea la 8 ani de închisoare va fi menținută de ÎCCj, pedeapsa se va contopi cu cei 6 ani de detenție primiți în dosarul „Gala Bute”, iar fostul demnitar ar trebui să ispășească o pedeapsă și mai grea decât cea de acum.

Elena Udrea se află în arest în Bulgaria din 7 aprilie, când a fost prinsă la vama Kulata de la granița cu Grecia, la câteva ore după ce a fost condamnată definitiv în dosarul „Gala Bute”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News