„Depunerea unei cereri de recunoaștere a statutului de refugiat sau de azil politic suspendă imediat implementarea procesului de extrădare a străinului, până când procedura este completă printr-o decizie finală. Dobândirea statutului de refugiat sau a azililui politic încetează imediat procedurile de extrădare a refugiatului”, potrivit immigrationservicescr.com.
Astfel, chiar dacă Elena Udrea doar a depus o cerere de obținere a statului de refugiat politic, statul român nu poate cere extrădarea acesteia, până când autoritățile din Costa Rica nu vor soluția cererea depusă de fostul ministru al Turismului.
„În 21 martie, i s-a acordat acest statut şi aşa cum am prezentat în instanţă, acest statut o protejează de eventualele cereri de extrădare. Pe de altă parte, îi acordă toate drepturile de a i se facilita dreptul la apărare în stat”, a declarat și avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu.
Elena Udrea spune că are statut de refugiat în Costa Rica din 21 martie. Precizările fostului ministru al Turismului vin după ce ICCJ, care judectă vineri ultimul termen din dosarul „Gala Bute” documentația depusă de avocatul Elenei Udrea la termenul de vineri nu confirmă că aceasta ar avea statut de refugiat politic în Costa Rica.
Avocatul Elenei Udrea le-a spus vineri judecătorilor că aceasta are statut de refugiat politic în Costa Rica. După aproximativ o oră de deliberări judecătorii ICCJ au revenit la sală și au spus că documentația depusă de avocatul Elenei Udrea la termenul de vineri nu confirmă că aceasta ar avea statut de refugiat politic în Costa Rica.
Într-o intervenție la postul Antena 3, Elena Udrea spune că are statut de refugiat în Costa Rica din 21 martie.
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!