UPDATE 14.12: Judecătorii bulgari au amânat din nou o decizie în procesul de extrădare a Elenei Udrea. Judecătorii au cerut mai multe documente din procesul lui Udrea de la București.
La Curtea de Apel din Sofia, avocații lui Udrea au depus la dosar „o serie de plângeri și înscrisuri, în baza cărora s-a susținut că extrădarea acesteia nu trebuie să aibă loc, întrucât în România i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil. Potrivit apărării lui Udrea, unul dintre judecătorii români s-a pronunțat în cazul ei, fără a depune jurământul în calitate de judecător”, anunta purtătorul de cuvant al Curții de Apel din Sofia.
Avocații fostului demnitar au mai susținut în fața instanței faptul că printr-o decizie a Curții Constituționale a României, pedeapsa primită de Udrea a fost anulată. ”Cu toate acestea, autoritățile române fac presiuni pentru extrădarea ei, iar între timp aceasta a primit o serie de amenințări”, a pledat apărarea. ”Între timp, în urmă cu câteva zile, o instanță din București a amânat un dosar în care trebuie să decidă anularea condamnării sau rejudecarea proceslui, iar examinarea viitoare a acestei probleme vizează și extrădarea acesteia”, a spus avocatul Elenei Udrea.
Judecătorii bulgari au subliniat că, în virtutea unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene cu sediul la Luxemburg, au obligația de a verifica acuzațiile formulate de deținut și apărarea acestuia, întrucât este vorba despre o încălcare a dreptului la un proces echitabil. În acest sens, instanța bulgară a solicitat în mod oficial părții române toate documentele legate de dosarul Udrea. În funcție de momentul în care vor primi aceste acte, instanța de la Sofia va decide pe 1 sau 8 iunie dacă admite cererea de extrădare, a comunicat purtătorul de cuvânt al Curții de Apel din Sofia.
În conformitate cu legislația bulgară, când mandatul european de arestare nu poate fi executat în termenul de 60 de zile, ”instanța va sesiza de îndată organul emitent despre aceasta, precizând motivele întârzierii. În acest caz, termenele se prelungesc cu încă 30 de zile. În cazul în care procedura nu s-a finalizat în termen de 90 de zile de la reținerea persoanei de către poliție, instanța va înștiința de îndată Eurojust întârzierea, motivând aceasta”.
Eurojust este Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală.
În cazul Elenei Udrea, termenul celor 60 de zile expiră pe 6 iunie.
Udrea, la ieșirea din instanță: Nicio țară nu mai trimite condamnații înapoi în România
„Aproape nicio țară din Europa nu mai trimite condamnații înapoi în România din cauză condițiilor din închisori”, a spus Elena Udrea la ieșirea din sala de judecată, conform imaginilor difuzate de Digi 24.
UPDATE ora 13.40: Judecătorii bulgari s-au retras pentru a delibera, după ce avocații Elenei Udrea au depus o nouă cerere de amânare a procesului. Apărarea invocă necesitatea traducerii unor documente emise de autoritățile române, dar și recursul în casație cu care Udrea a atacat condamnarea din „Dosarul Gala Bute” și care se judecă încă la Înalta Curte.
La ultimul termen, de luni, Udrea a refuzat să fie prezentă prin videoconferință, din Bulgaria, la procesul recursului în casație.
Miercuri, 18 mai, Curtea de Apel din Sofia decide dacă admite sau nu contestaţia pe care Elena Udrea a făcut-o, după ce judecătorii din Blagoevgrad au hotărât punerea în executare a mandatului european de arestare emis pe numele ei.
La Blagoevgrad, Udrea a cerut să nu fie trimisă în România și a invocat condițiile din penitenciarele de la noi. Ea a mai încercat să obțină clemența judecătorilor bulgari spunând că a închiriat o locuință în orașul de la graniță, dar și că a depus cerere de azil în Grecia. Magistrații din Blagoevgrad i-au respins însă toate argumentele.
Inițial, la Curtea de Apel din Sofia, procesul a fost programat pentru data de 29 aprilie, dar la cererea avocaților Elenei Udrea, care au spus că nu pot ajunge atunci, a fost amânat pentru 10 mai. Însă nici la această dată nu s-a decis nimic. Unul dintre apărătorii bulgari ai fostului demnitar nu a mai putut ajunge în sala de judecată din cauza unui incident în urma căruia a suferit o accidentare la cap. Judecătorii au stabilit atunci un nou termen, 18 mai.
Conform legislației din Bulgaria, Curtea de Apel din Sofia trebuie să soluționeze punerea în aplicare a mandatului european de arestare emis pe numele Elenei Udrea în termen de 60 de zile de la reținerea ei, termen ce expiră pe 6 iunie.
Dacă magistraţii din Sofia îi vor respinge astăzi contestația, Udrea va fi trimisă în România şi va ajunge la Penitenciarul Târgşor, pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare rămasă definitivă în dosarul Gala Bute.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro