Dan Marian Cornea nu a promovat, inițial, sesiunea de toamnă a examenului de Bacalauret. Tânărul a primit nota 3,70 la proba de istorie și a depus imediat contestație, informează Mediafax.ro. După ce i-a fost reealuată teza, nota finală a fost 10.
„Am dat bacalaureatul şi ca orice elev aşteptam notele şi mă aşteptam la note foarte mari, peste 9, chiar 9.50 la majoritatea, şi la istorie şi la română. Doar că am avut o surpriză foarte mare. Am luat nota pe care o aşteptam la română, am avut 9 şi 10 prima oară, doar că la istorie am fost total surprins cu un 3,70”, a declarat, pentru sursa citată, Dan Marian Cornea, absolvent al Colegiului Naţional de Artă ”Octav Băncilă” Iaşi.
Convins că a fost nedreptățit, Dan a depus o contestație, după ce s-a consultat cu părinții și cu profesorul de istorie.
„Era inadmisibil să iau 3,70 când tot anul am luat de la 9,50 în sus. Şi apoi am primit rezultatele, din nou surpriză, de la 3.70 la 10. (…) Eu cred că a fost vorba de neatenţie sau poate nu au citit, dar totuşi am scris opt pagini, adică doamna profesoară mi-a spus că la 3,70 ar fi trebuit să scriu o pagină. La 8 pagini era clar că nu era nicio şansă să iau o notă aşa mică”, a explicat tânărul.
Adolescentul era însoțit de prietenul său atunci când s-au afișat notele de la Bacalaureat.
„Cum poţi să reacţionezi în situaţia lui, vă daţi seama… prima dată a fost devastat, apoi a avut acel episod de nervozitate, cum se poate să fi luat nota asta. El a învăţat cel mai mult din toată clasa, în fiecare zi, în loc sa iasă afară în timpul şcolii pur şi simplu stătea în casă şi învăţa la toate materiile”, a precizat Eduard Toaderic, colegul lui Dan.
Teza elevului din Iași, care, inițial, a primit nota 3,70 la istorie, a fost corectată în Suceava, a explicat, pentru Agerpres.ro, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iaşi, Sabina Manea. La sesiunea din toamnă a Bacalaureatului, tezele elevilor au fost corectate în alte județe, atât în prima etapă, cât și la contestații.
„Nu avem acces la teză, şi nu putem să vedem exact care este motivul pentru care există o astfel de diferenţă între notări. Este posibil să fie vorba de o eroare la transcrierea de pe borderou pe teză, sau de o altă situaţie de acest tip”, a menționat Sabina Manea.
La nivelul județului Iași, elevii au depus nu mai puțin de 270 de contestații. Potrivit sursei citate, aproape 80 de teze au avut punctaj mai mic, în vreme ce 159 au primit un punctaj mai mare, în urma recorectării. Dintre acestea, 23 au primit inițial sub nota 5, însă, după contestații, au notă de trecere. Astfel, rata de promovare a ajuns la 34,83 la sută, față de 31,75 la sută, cât a fost înregistrată înainte de contestații.
Citește și Pilonul II de pensii va deveni opțional, anunță premierul Tudose
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro