Tânăra spune că s-ar putea instala în Olanda și să obțină cetățenia acestui stat, fiind ţara de origine a soţului său, luptător al Statului Islamic.
Begum a făcut parte dintr-un grup de trei eleve de la Bethnal Green Academy, care au plecat în februarie 2015 să sprijine islamiştii din Siria. La zece zile după sosirea ei în în această țară, s-a căsătorit cu un olandez de 27 de ani, care s-a convertit la islam.
Cei doi au rămas împreună în tot acest timp, până când au fugit din Baghuz – ultimul teritoriu controlat de ISIS în Siria de est – acum două săptămâni. Soțul ei s-a predat unui grup de luptători sirieni în momentul în care au plecat, iar ea a ajuns într-o tabără de refugiați din nordul Siriei.
În contextul rămânerii fără cetățenia britanică, avocatul familiei tinerei, Tasnime Akunjee, a declarat – pentru cotidianul The Independent – că Shamima Begum, care are origini din Bangladesh, a spus că nu avea cetăţenie dublă – a Marii Britanii şi a Bangladeshului. El a spus ca familia intenţionează să atace în apel decizia guvernului de la Londra.
Acesta a mai spus că rudele ei sunt „foarte dezamăgite” şi „iau în considerare toate căile legale de a ataca decizia”.
Shamima Begum a afirmat pentru ITV, din tabăra de refugiaţi Al Hol din nord-estul Siriei, unde săptămâna trecută a născut un băieţel, că a fost „uşor şocată” de decizie.
„Este puţin supărător şi frustrant. Cred că este puţin nedrept faţă de mine şi faţă de fiul meu. Familia mea a făcut să pară că ar fi mult mai uşor pentru mine să mă întorc în Marea Britanie”, a adăugat ea. O altă opţiune pe care aş putea să o încerc cu familia mea este Olanda, deoarece soţul meu este din Olanda şi are o familie acolo. Poate voi cere cetăţenie în Olanda. Dacă el va fi trimis înapoi la închisoare în Olanda, îl pot aştepta cât va sta în închisoare”, a declarat Shamima Begum.
Shamima Begum a declarat anterior că nu regretă că a fost în Siria pentru a sprijini Statul Islamic, dar a insistat că „nu este o ameninţare”.
Măsura a fost ordonată de ministrul de interne, Sajid Javid, după ce Begum a anunţat că vrea să se repatrieze, împreună cu fiul ei nou-născut. Potrivit ştirilor televiziunii ITV, preluate de The Guardian, mama tinerei londoneze a primit o scrisoare prin care este informată despre decizie şi i s-a cerut să îşi anunţe fiica. Aceasta are drept de apel, precizează scrisoarea.
Unii analişti au pus la îndoială legalitatea deciziei Londrei de a-i revoca cetăţenia, o măsură care obligă în mod normal un guvern să nu lase apatridă persoana căreia îi retrage cetăţenia.
Legislaţia internaţională interzice retragerea cetăţeniei unei persoane, dacă aceasta ar rămâne, astfel, apatridă. Instrucţiuni din 2017 ale guvernului britanic îi permit ministrului de interne să dea o astfel de dispoziţie în interesul public, dacă cei vizaţi nu rămân fără nicio cetăţenie. Ministerul de Interne a declarat că deciziile respective „nu se iau cu uşurinţă” şi au menirea „de a proteja această ţară”. Javid informase anterior Camera Comunelor că este autorizat să retragă cetăţenia britanică persoanelor cu dublă cetăţenie şi precizase că au existat deja peste 100 de astfel de cazuri.
Begum provine dintr-o familie originară din Bangladesh, dar s-a născut în Regatul Unit şi, potrivit avocatului familiei sale, nu a avut niciodată cetăţenia altui stat, dublă cetăţenie sau paşaport emis de Bangladesh.
Shamima Begum a ajuns în atenţia publică când a fost găsită, spre sfârşitul sarcinii, într-o tabără de refugiaţi din Siria. Ea a născut la sfârşitul săptămânii trecute un băiat, după ce pierduse alţi doi copii, şi a cerut să fie iertată şi să i se permită să se întoarcă în Regatul Unit.
La începutul acestei săptămâni, când era însărcinată în nouă luni, tânăra a acordat un interviu revistei Times, chiar din tabăra de refugiați al-Hawl din nord-estul Siriei, în care a vorbit despre viața pe care a avut-o în perioada în care a stat alături de ISIS, inclusiv cum și-a pierdut cei copii.
Cressida Dick, comisar al Poliţiei Metropolitane, a declarat că dacă Begum revine în ţară poate fi arestată şi anchetată. Până acum, s-au repatriat din Siria în Regatul Unit circa 425 de suspecţi despre care se presupune că au luptat alături de jihadişti.
FOTO – The Times