Primul lucru pe care l-au scris copiii de la Şcoala 39 din Capitală în acest început de an a fost propriul nume pe un proces verbal. Deşi pare o glumă proastă, elevii care de-abia reuşesc să socotească şi să scrie corect au fost puşi să semneze că dacă fac vreo prostioară sau li se întâmplă ceva în timpul orelor de curs sau în recreaţii îşi asumă răpunderea pentru eventulalele consecinţe. Legea statului român spune însă altceva.
Imediat după deschiderea anului şcolar şi după ce s-au asigurat că nu mai e picior de părinte prin şcoală, învăţătorii şi diriginţii de la clasele II – VIII de la Şcoala 39 au cerut copiilor să semneze un proces-verbal prin care micuţii să îşi asume răspunderea în legătură cu eventualitatea că li s-ar întâmpla vreo nenorocire în timpul orelor de curs. După care, dascălii le-au mai explicat copiilor că, la o adică, responsabilitatea este a minorilor şi a părinţilor.
Când seara, acasă, copiii le-au povestit părinţilor ce s-a întâmplat la şcoală, aceştia s-au revoltat. „Pur şi simplu nu avem cum să îi supraveghem pe copii când sunt la şcoală şi ştiam că profesorii sunt obligaţi să aibă grijă de cei mici”, ne spune tatăl unuia dintre elevi. „Nici nu avem voie să intrăm în şcoală sau în curtea şcolii, cu excepţia şedinţelor”, spune un alt părinte. Cei mai revoltaţi sunt însă părinţii unor copii din clasele a II-a şi a III-a. „Mami, ce e un proces verbal? Aceasta a fost întrebarea pe care mi-a pus-o copilul când a venit de la şcoală. Nici nu ştia ce înseamnă, nici nu au înţeles de ce şi-au scris numele pe lista aia. În plus, copilul meu nu poate semna ceva prin care să îmi asum eu responsabilităţi. De ce nu ne-au spus nouă, părinţilor, să semnăm când eram încă la şcoală, doar am fost cu fetiţa la festivitatea de deschidere a anului şcolar?!”, spune un alt părinte.
Profesoara Maria Stanca, directoarea Şcolii 39, ne explică că nu a fost vorba decât despre un instructaj pentru evitarea accidentelor dar că, într-adevăr, existând acele semnături ale copiilor, profesorii nu vor mai fi pedepsiţi în caz că se întâmplă ceva.
Tot directoarea spune, însă, că, într-adevăr, conform legii, în cazul în care un copil păţeşte ceva la şcoală în timpul orelor de curs responsabili sunt profesorul de la oră sau învăţătorul, profesorul de serviciu pe şcoală şi directorul şcolii. De altfel, se pare că este o practică în şcoli ca profesorii să ceară copiilor să semneze asemenea documente pentru că mulţi părinţi se plâng de asemenea lucruri care nu li se par deloc în regulă.
Profesorii ar trebui să plătească inclusiv geamurile sparte
Încă de la 1892, Codul Civil, în capitolul 5, articolul 1.000 a stabilit că „Suntem responsabili de prejudiciul cauzat prin fapta persoanelor pentru care suntem obligaţi a răspunde sau de lucrurile ce sunt sub paza noastra. (…) Institutorii şi artizanii, sunt responsabili de prejudiciul cauzat de elevii şi ucenicii lor, în tot timpul ce se găsesc sub a lor priveghere”. Cum acest articol este încă în vigoare, este clar că atâta timp cât elevii sunt la şcoală este răspunderea profesorilor şi a învăţătorilor pentru ceea ce li se întâmplă celor mici. Se pare însă că legea îi obligă, chiar, pe profesori să plătească din propriul lor buzunar inclusiv geamurile sparte de elevi. Şi conform legilor care îi protejează pe minori, cei mici nu pot fi nici măcar urecheaţi apoi de părinţi pentru năzbâtia pe care au făcut-o”, ne-a spus Mariela Neagu, secretar de stat în Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului. „Nu este nici firesc şi mai ales nu este legal ca profesorii să ceară copiilor să semneze documente. În plus este şi nepedagogic iar „regula” de a cere copiilor să semneze un asemenea …proces verbal, în fiecare an, este o invenţie a conducerii şcolii respective”, a precizat Mariela Neagu.