În septembrie 2012, s-au înscris în clasa I 202.134 de elevi, arată datele Ministerului Educației, conținute în „Raport privind starea învățământului preuniversitar din România 2022-2023”, analizate de edupedu.ro.

Anul acesta, rata de promovare a fost cea mai mare din ultimii 14 ani, dar cu toate acestea, mai mult de un sfert dintre elevii de la țară nu au trecut examenul. Doar 73,6% dintre elevii de la țară au promovat, comparativ cu 85,7% dintre elevii din orașe. Mai mult, unu din patru tineri din mediul rural nu a luat Bacul 2024.

De asemenea, peste 60.000 de elevi care au început în urmă cu 12 ani clasa I nu s-au înscris în acest an la bacalaureat. Astfel, aproape 30% dintre elevii înscriși în clasa I în 2012 nu au fost înscriși la Bac 2024. Acesta este cel mai mare număr de elevi absenți din ultimii ani.

„Nu există date referitoare la ce se întâmplă cu acești elevi, de ce s-au pierdut, unde îi regăsim, cine este responsabil pentru ei și pentru traiectoria lor educațională într-un sistem de învățământ în care cele 12 clase sunt obligatorii prin lege. Mai mult, dintre elevii prezenți la examen, aproape un sfert nu au obținut medie de trecere, înainte de contestații”, a precizat organizația World Vision România.

Ce se întâmplă cu copiii din medii vulnerabile

La țară, 56% dintre elevi abandonează școala după clasa a 8-a pentru că familia nu își poate permite costurile. Totodată, rezultatele slabe de la Bacalaureat din mediul rural au la bază un cumul de factori, arată studiile realizate de World Vision România:

  • 2 din 10 părinți nu-și susțin copiii să continue studiile la liceu după clasa a VIII-a;
  • pentru 38% dintre familii, banii abia le ajung de la o lună la alta sau nu le ajung deloc;
  • 24% dintre adolescenți nu vor să meargă la liceu, principala cauză fiind dorința de a lucra pentru „a fi pe banii lor“;
  • 37% dintre adolescenţi lipsesc de la şcoală uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să lucreze în gospodărie
  • adolescenții au puțin sprijin, precum și repere positive în comunitățile lor: doar 4 din 10 adulți din mediul rural au luat Bacalaureatul;
  • 16% dintre adolescenți consideră că sunt defavorizați de către profesorii de la clasă;
  • 47% dintre adolescenţii din mediul rural declară că niciodată sau doar uneori le place la școală;
  • adolescenții spun ca susținerea părinților și o atitudine pozitivă față de viață i-ar ajuta;
  • profesorii nu sunt suficient de pregătiți: 52% vor mai mult acces la cursuri de perfecționare.

Urmărește-ne pe Google News