Protestul a început luni la ora 10 și a durat mai bine de două ore. Mai mulți elevi s-au strâns în fața ministerului și au scandat „Demisia!”, „Fără transport avem viitorul mort”, „Ministerul să ne vadă facem orele în stradă”. Tinerii protestari fac parte din Asociația Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din Bucuresti și Ilfov și Asociația Elevilor din Constanța.
La aproximativ o oră și jumătate de la începerea protestului, elevii au fost chemați la discuții de reprezentanții ministerului.
„Drepturile elevilor sunt încălcate adesea”
„Milităm pentru dreptul elevilor, iar un drept fundamental este cel de a ajunge la școală. Prin faptul că transportul nu este asigurat de minister, duce la abandonul școlar, ceea ce încalcă toate drepturile”, spune Eric, elev într-o școală din Râmnicu Vâlcea.
„Drepturile elevilor sunt încălcate adesea. Cineva trebuie să facă ceva în privința asta. Avem și noi un statut, noi îi respectăm pe ei, vrem și noi respect. În Constanța, transportul este gratuit, dar îmi e teamă că nu va mai fi. Pentru mine este un mare plus transportul gratuit. Un copil, ca să ajungă la școală, o poate lua pe căi mai nefavorabile. Sunt copii care nu au bani de transport”, spune și Maria, din comuna Valul lui Traian, jud. Constanța. Ea trebuie să facă naveta până la liceu, în Constanța, și spune că singura firmă de transport care trece prin Valul lui Traian refuză adesea să oprească și în comună ca să preia elevii de-acolo.
Gratuitatea pentru transport o oferă și o a doua firmă, însă traseul, spune Maria, este mult mai complicat, nu oprește în Valul, iar autobuzele circulă mai rar.
Au rămas fără transport gratuit pentru că ministerul nu a mai decontat abonamentele
Protestul elevilor are loc în contextul în care transportatorii au anunțat că de luni, 8 ianuarie, nu vor mai oferi transport gratuit elevilor, iar aceștia trebuie să-și plătească singuri abonamentele. Ei acuză o hotărâre de guvern care „bulversează total situaţia deja haotică referitoare la acordarea facilităţilor de călătorie elevilor ce nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu”.
Potrivit acestora, problemele au început încă din luna septembrie, când în județe precum Botoşani, Iaşi, Suceava sau Prahova, transportatorii nu au primit bani pentru transportul oferit gratuit al elevilor. „Este vorba de judeţele unde Consiliile Judeţene şi-au bătut joc de serviciul public de transport și au refuzat să îşi îndeplinească obligaţiile legale pentru organizarea licitaţiilor pentru atribuirea prin contracte a grupelor de trasee”, a spus Federația Operatorilor Români de Transport.
În afară de aceste 19 județe, sunt deja alte 14 în care elevii nu beneficiază de gratuitate la transport, iar elevii își plătesc abonamentele. Pentru ei, Ministerul Educației a stabilit două moduri de decontare a transportului: acolo unde există serviciu public județean de transport, în cazul existenţei contractelor de delegare a gestiunii încheiate între consiliile judeţene şi operatorii de transport rutier, operatorii eliberează abonamente gratuite elevilor şi solicită ulterior decontul acestora inspectoratelor şcolare. În cazul în care nu există mijloace de transport public pe rutele de deplasare, elevilor li se acordă o sumă forfetară, stabilită prin hotărâre a Consiliului Județean, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Nicoleta1807 • 09.01.2024, 10:54
Sunt foarte mulți copii ce nu pot ajunge la școală din cauza transportului!
durban22 • 09.01.2024, 07:58
La elevi li se taie gratuitatea la transportul pentru scoala, insa PENSIILE SPECIALE NU SE TAIE -RAMAN !!.