În august 2019, Primăria Sectorului 4 a decis să relocheze 44 de grupe de copii din șase grădinițe încadrate în grupa I de risc seismic. Potrivit unui comunicat al primăriei, planul era ca dintre ele, cinci să fie demolate și reconstruite, iar cea de-a șasea, reabilitată. Mutarea copiilor ar fi trebuit să fie una temporară, „de un an”. Este vorba despre:

Grădiniță Școlii 194
  • Grădinița nr. 264 „101 dalmațieni”;
  • Grădinița nr. 167;
  • Grădinița Școlii nr. 194;
  • Grădinița Școlii nr. 96 din strada Rezonanței, nr. 2;
  • Grădinița școlii gimnaziale „Avram Iancu”;
  • Grădinița nr. 30.

Copii mutați în mall, într-un centru rezidențial privat sau în containere

A fost doar începutul. A urmat apoi relocarea altor unități de învățământ, în 2019 și 2020:

  • Școala Gimnazială Ienăchiţă Văcărescu;
  • Colegiul Național Mihai Eminescu;
  • Liceul Petru Rareș;
  • Liceul Tehnologic Dacia;
  • Liceul Tehnologic Mircea Vulcănescu;
  • Liceul Tehnologic de Metrologie Traian Vuia.

Aceste unități de învățământ, spune primăria, se află în stare avansată de degradare și au fost încadrate, în urma unor expertize tehnice, în clase de risc seismic. Și Colegiul Șincai este cuprins în planul de mutare, dar elevii și profesorii refuză să predea clădirea. 

Colegiul Național Mihai Eminescu a fost evacuat anul trecut de Primăria Sectorului 4

Pe lista clădirilor cu risc seismic actualizată la 1 octombrie 2021, nu figurează niciuna dintre unitățile relocate de primărie.

Ziarul a solicitat în 20 septembrie Primăriei Sectorului 4 lista lor completă, precum și datele la care urmează să înceapă consolidările la ele, însă nu a primit un răspuns până la publicarea acestui material.

Școlile și grădinițele enumerate mai sus au fost mutate fie în alte școli, fie în containere modulare, fie în centre rezidențiale sau în mall.

„Soluția temporară” tot durează, iar clădirile inițiale au fost lăsate de izbeliște, cu pereți scorojiți și curți năpădite de buruieni. Părinții și profesorii nu înțeleg de ce primăria nu a făcut nimic până acum și îi ține pe copii mutați atât de mult timp.

Chirie de 8.000 de euro pe lună

Spre exemplu, Grădinița „101 dalmațieni” și Grădinița Școlii „Avram Iancu” funcționează acum la granița cu județul Ilfov, pe strada Poștalionului, nr. 97-101, în ansamblul Vista Rezidential Berceni. Cea mai apropiată stație de autobuz este la câteva minute distanță, pe un drum aflat în plin câmp.

Grădiniță „101 dalmațieni”

Primăria Sectorului 4 plătește în jur de 8.000 de euro chirie lunară pentru spațiul din ansamblul rezidențial pe care-l folosește pentru grădinițe, spunea instituția în 2019, când acolo a funcționat, pentru scurt timp, o altă grădiniță, „Înşir-te Mărăgărite”, mutată și ea tot pentru a fi consolidată.

„După cum dorește beneficiarul”

„Majoritatea părinților au suspiciuni că relocarea grădiniței s-a făcut fără ca expertiza realizată să reflecte adevărul despre clădire. De curând, clădirii i s-au spart geamurile și au fost ridicate toate ansamblurile de joacă. În doi ani, nu s-a mișcat nici măcar o frunză”, a spus, pentru Libertatea, Marius Ocoleanu-Lăpușneanu, membru în consiliul de administrație al Grădiniței „101 dalmațieni” din partea părinților.

Este lăsată premeditat, într-o stare care să grăbească degradarea. Zvonuri din cartier spun că terenul grădiniței ar fi, de fapt, ținta acestei relocări și că pe acel teren ar urma să se construiască blocuri turn.

Marius Ocoleanu-Lăpușneanu, părinte:

Contactat de Libertatea, Gabriel Niculescu, expertul care a întocmit raportul de risc seismic pentru Grădinița „101 dalmațieni”, spune că recomandarea sa a fost ca acea clădire ori să fie consolidată, ori demolată și reconstruită.

„În funcție de ce dorește beneficiarul”, a precizat el.

Două licee tehnologice, comasate în containere

Alte două grădinițe funcționează în mall-ul Grand Arena din Berceni, unde-și are sediul și Primăria Sectorului 4. Spațiul de 3.500 de metri pătrați alocat copiilor a fost inaugurat la începutul lui 2019 și are 21 de săli de clasă pentru aproximativ 500 de copii. Primăria spunea atunci că va fi folosit pentru a-i găzdui pe cei mici pe o perioadă scurtă, pe durata lucrărilor de consolidare la grădinițele încadrate în categorie de risc seismic și vor fi aduși prin rotație, pe măsură ce avansează lucrările.

Liceul Mircea Vulcănescu

În aceeași manieră „temporară” a fost mutat și Liceul Tehnologic Mircea Vulcănescu, încă de anul trecut, în curtea Liceului Tehnologic de Metrologie Traian Vuia, din șoseaua Vitan Bârzești, nr. 11. Dar nu în clădirea acestuia, ci în construcții modulare. Elevii de la „Traian Vuia” au fost trimiși și ei tot acolo.

În urmă cu doi ani, „Traian Vuia” a fost comasat cu Colegiul Tehnic Petru Rareș. Anul trecut, același lucru s-a întâmplat și cu Liceul Tehnologic Dacia, care a fost absorbit tot de „Traian Vuia”.

Containerele modulare în care au fost mutați elevii de la „Traian Vuia”

Containerele din șos. Vitan-Bârzești au costat în jur de 7,9 milioane de lei de la bugetul local și au 34 de săli de clasă. Primăria spunea anul trecut, printr-un comunicat de presă, că după lucrări, copiii se vor întoarce în liceele lor, iar spațiul va deveni un „hub tehnologic educațional”.

Patinoarul de 12 milioane de euro de la „Traian Vuia”

„Condițiile nu sunt pentru elevi de licee tehnologice”, se plânge Rodica Prica, președinta asociației de părinți de la „Traian Vuia”. Aceasta spune că sălile sunt prea mici pentru numărul mare de elevi dintr-o clasă, iar băncile sunt „ca pentru copii de clase primare”. Nu au laboratoare și nu au unde să facă orele de practică, adaugă ea.

Liceul de metrologie Traian Vuia

„Copilul meu a făcut depresie când a aflat, în clasa a IX-a, că de fapt nu va învăța la «Petru Rareș», unde sunt acum elevii de la «Mihai Eminescu». Nu mai voia să meargă la ore, spunea că el nu a intrat în «Traian Vuia» ca să meargă acolo. După ce au fost comasate liceele, s-a plecat masiv”, mai spune femeia.

De un an, nu s-a mișcat nimic nici la „Vulcănescu”, nici la „Vuia”, iar starea degradantă în care se aflau oricum clădirile avansează cu rapiditate. La „Vulcănescu”, deja cade tencuiala de pe pereții exteriori, iar clădirile de la „Vuia” nici nu se mai văd de vegetația crescută pe gard.

În schimb, Primăria Sectorului 4 a lansat în vară licitația pentru realizarea unui patinoar în curtea Liceului „Traian Vuia”, în locul unora dintre corpurile de clădire ce urmează să fie demolate. Peste 12 milioane de euro va costa noul patinoar, bani de la bugetul local. 

Părinții sunt revoltați. Au făcut mai multe petiții, atât la primărie, cât și la Inspectoratul Școlar și la Avocatul Poporului. Tocmai din cauza ideii patinoarului nu au încredere că relocarea este doar pentru o perioadă scurtă, cum afirmă primăria.

„Este foarte clar că toată populaţia şcolară va fi relocată definitiv în clădirile modulare, neexistând absolut nicio intenție de a reabilita clădirile vechi, ci doar intenția de a ne ascunde adevărul și a ne pune, din nou, în fața faptului împlinit”, au scris părinții în petiție.

Promisiunea consolidării

Cât de „temporară” este soluția relocării se vede în situația de la Colegiul Național Mihai Eminescu. O mutare despre care Primăria Sectorului 4 a promis că va dura cel mult 15 luni. Cele 15 luni au expirat, iar elevii de-aici sunt în continuare împărțiți între Liceul Petru Rareș și Școala Ienăchiță Văcărescu. 

Colegiul Național Mihai Eminescu a fost evacuat anul trecut, de Primăria Sectorului 4

„Eu am depus în primăvara lui 2019, în calitate de președintă a Comitetului Reprezentativ al Părinților, un amendament la buget pentru reabilitarea colegiului, dar nu s-a întâmplat nimic. L-am abordat pe Băluță, care ne-a chemat cu directoarea la o întâlnire. A zis că anul următor va intra în renovare. În înștiințarea de relocare primită anul trecut scria și termenul: 15 luni”, povestește Cristina Bălan, consilier local sector 4 de la USR-PLUS.

Băluță vrea bani europeni prin PNRR

Planul primarului Daniel Băluță este de a reabilita și consolida toate instituțiile de învățământ din sectorul 4, inclusiv pentru a obține pentru ele autorizații de securitate la incendiu. „Niciun copil al sectorului 4 nu merge la școală sau la grădiniță în clădiri cu risc seismic”, este proiectul edilului.

Daniel Băluță. Foto Hepta

Părinții, elevii și dascălii din sector au toți aceeași întrebare: dacă s-au făcut aceste relocări cu scopul consolidării clădirilor vechi, de ce nu au început încă lucrările?

Pe lista de investiții a Consiliului Local (CL) Sector 4, jurnaliștii Libertatea nu au identificat, pentru perioada 2019-2021, nicio alocare de fonduri pentru consolidarea, demolarea și reconstruirea vreuneia dintre grădinițele menționate mai sus, și nici pentru vreo școală sau liceu.

Nu au fost nici licitații organizate de primărie pentru studii de fezabilitate referitoare la unitățile relocate.

Primăria a obținut autorizații de construire pentru 47 de grădinițe, școli și licee, spunea Primăria Sectorului 4 în urmă cu câteva luni, într-un răspuns pentru Libertatea. Banii pentru lucrări vrea să-i obțină de la Ministerul Investițiilor, prin Planul Național de Redresare și Reziliență

„O colegă a făcut interpelări cu privire la câte grădinițe ar fi relocate, dar nu a răspuns nimeni. Răspunsul, pe surse, ar fi că se așteaptă PNRR”, a spus, pentru Libertatea, Mihnea Dobre, consilier local USR.

Depus în luna mai, Planul de Reziliență a primit undă verde abia la sfârșitul lunii septembrie.

105,6 milioane de euro

este suma pe care a cerut-o Primăria Sectorului 4 pentru unitățile de învățământ

„Primăria Sectorului 4 a Municipiului București a trimis (în 24 februarie, n.red.) Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, printre altele, 5 fișe pentru construcția, reabilitarea, renovarea și consolidarea unităților de învățământ din Sectorul 4. Menționăm că acestea nu reprezintă depunerea de proiecte propriu-zise”, precizează ministerul într-un răspuns trimis la solicitarea Libertatea.

Legea care schimbă destinația școlilor dacă nu sunt folosite 3 ani

Un proiect de lege semnat de 60 de deputați și senatori de la PSD, UDMR și minorități propune ca destinația unităților de învățământ preuniversitar să fie schimbată „pentru orice tip de activitate”, dacă acestea nu sunt folosite timp de trei ani.

Proiectul a fost aprobat tacit de Camera Deputaților și a ajuns acum la Senat, Cameră decizională.

Dacă va fi aprobată, legea va da, practic, voie primăriilor să transforme orice grădiniță, școală sau liceu în care nu s-a mai desfășurat nicio activitate educațională timp de trei ani.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 18

 
 

Urmărește-ne pe Google News