Asociația Elevilor București-Ilfov a atras atenția vineri, 15 iulie, într-un comunicat de presă, că „un eșec al reformelor din domeniul educației va avea repercusiuni în întreaga societate, deoarece vor fi afectate viitoarele generații, iar prin acestea, evoluția întregii țări la nivel social și cultural”.
Totodată, asociația susține că „viitorii elevi riscă să devină cobai ai experimentelor miniștrilor revoluționari, care încearcă să adopte un model de școală ca în afară, uitând de imensele diferențe culturale și sociale dintre poporul român și statele occidentale”.
„Reacția este un pic imatură”
Ministrul Sorin Cîmpeanu a replicat că noile legi ale educației, care au fost puse în dezbatere, sunt rezultatul consultărilor cu elevii, nu „un vis peste noapte” al instituției pe care o conduce.
„Reacția este un pic imatură, cu tot respectul, pentru că acest proiect nu este un vis peste noapte al Ministerului Educației. Este rezultatul consultărilor, inclusiv cu elevii, pe parcursul unei perioade de cinci ani și jumătate, din februarie 2016, până în iunie 2021, plus încă un an, consultare realizată de Ministerul Educației”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
El a precizat că sistemul de educație din România avea nevoie de reformă.
Astfel de puncte de vedere lasă să se înțeleagă, prin cuvinte dure, precum „cobai», că lucrurile nu ar trebui schimbate. Pe această filosofie, înseamnă că nu trebuie să schimbăm nimic, adică înseamnă că este bine. Lucru care, în mod evident, mi se pare a fi fals.
Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu:
Cîmpeanu a menționat că instituția pe care o conduce a respectat legea și s-a consultat și cu Consiliul Național al Elevilor, înainte să elaboreze proiectul noilor legi ale educației.
„Răspunsul, pe care l-am transmis și Consiliului Național al Elevilor, asumat sub semnătură de ministru, prevăzut în proiectul noii legi, are următoarea formă: «drepturile și îndatoririle elevilor sunt prevăzute în statutul elevului, aprobat prin ordin al ministrului, în urma consultării cu Consiliul Național al Elevilor și al celorlalți parteneri de dialog social»”, a mai spus ministrul.
Consiliul Elevilor: Reprezentanţii elevilor nu vor mai avea drept de vot în școli
Afirmațiile lui Cîmpeanu au venit în contextul în care Consiliul Naţional al Elevilor a tras un alt semnal de alarmă, spunând că reprezentanţii elevilor nu mai sunt menţionaţi ca având drept de vot în consiliile de administraţie ale şcolilor în noile proiecte ale Legii Educației, supuse dezbaterii publice.
Ministerul Educaţiei a transmis, vineri la amiază, un comunicat de presă, în care a anunţat că „propunerile elevilor, formulate prin Consiliul Național”, au fost înregistrate, acceptate și asumate de minister.
„Întrucât aceste propuneri se constituie într-un aport important pentru calitatea proiectului Legii Învăţământului Preuniversitar, acestea au fost deja acceptate şi asumate de către Ministerul Educatiei. Mulţumim pentru propunerile constructive formulate şi reiterăm deplina disponibilitate de dialog a Ministerului Educaţiei în vederea susţinerii interesului superior al elevului”, a transmis Ministerul Educației.
Cele două legi ale educației, este vorba despre Proiectul de lege pentru Învățământul Preuniversitar și Proiectul de lege pentru Învățământul Superior, au fost lansate în dezbatere publică până în data de 24 august. Legile vor fi ajustate în funcție de propuneri, apoi vor fi trimise în Guvern și ulterior vor ajunge în Parlament.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro