Unul dintre proiectele de lege semnate de parlamentari de la toate partidele politice arată că elevii care au absolvit primul an de studiu al fiecărui ciclu şcolar ar putea primi 50 de euro de la stat pentru a-şi cumpăra cărţi.

„Suma reprezintă echivalentul în lei a 50 de euro. Elevii beneficiari ai ajutorului financiar vor primi de la unităţile de învăţământ unde studiază documentele necesare în vederea valorificării acestui ajutor şi vor face dovada achiziţionării de cărţi şi cărţi în format electronic. Proiectul de lege mai prevede că sumele necesare acordării ajutorului financiar se asigură de la bugetul de stat, prin Minsterul Educaţiei şi Cercetării”, arată, conform Digi24, iniţiatorii proiectului.

De asemenea, aceștia mai afirmă că ajutorul financiar este menit să îi stimuleze pe copii şi pe tineri „să descopere şi să aprofundeze plăcerea de a citi cu efecte incontestabile pentru dezvoltarea lor ulterioară”.

Proiectul prevede că impactul bugetar estimat ar fi de 25 de milioane de euro.

La propunerea deputatului PNL Ovidiu Raețchi, același grup de parlamentari a mai semnat un proiect de lege care prevede acordarea unui sprijin financiar de 100 de euro cadrelor didactice titulare și/sau suplinitoare calificate din învățământul preuniversitar, tot pentru achiziționarea de cărți, tipărite sau în format electronic.

Proiectele mai prevăd TVA 0% pentru cărțile tipărite și reducerea TVA la 5% pentru cărțile în format electronic.

În plus, se propune scutirea de la plata impozitului pe venit pentru persoanele cu meserii-cheie din industria de carte, asociate cu cele din domeniul cercetării sau informaticii și renunțarea la impozitul pe clădiri/taxe pe clădiri și impozitul pe teren pentru spațiile utilizate pentru funcționarea librăriilor în care vânzarea de carte reprezintă cel puțin 50% din cifra de afaceri.

“La ora actuală, piața de carte din România se află pe ultimul loc in Uniunea Europeană, cu o valoare de circa 100 de milioane de euro. Comparativ, cea din Germania este de 60 de ori mai mare, ajungând la 6 miliarde de euro, iar dacă restrângem comparația la nivel regional vom observa că piața de carte din Cehia ajunge la 400-500 de milioane de euro, în timp ce cele din Slovenia sau Bulgaria au valori cuprinse între 100 și 200 de milioane de euro. Potrivit unui studiu recent Eurostat, doar 2,8% dintre români citesc o carte pe lună; un român cheltuiește maxim trei euro pe an pentru cărți – mult sub media Uniunii Europene, iar datele Institutului Național de Cercetare în Cultură spun că un român din cinci nu a citit niciodată o carte”, afirmă deputatul PNL în expunerea de motive.


Citește și: EXCLUSIV/Marina Almășan petrece Paștele cu familia iubitului ei, George Cornu. “La Gornovița mă simt ca acasă”

 
 

Urmărește-ne pe Google News