Pe foi albe, mari, cu carioci colorate, se nasc dorințele lor: „Vrem mai puține teste”, „Vrem mai multe activități”, „Vrem pauze mai lungi”. Și încep să strige curând, doar e protest. Micii protestatari sunt elevi în clasa a VI-a la Școala 30 „Grigore Ghica Voievod” din Capitală și activitatea lor este din cadrul Săptămânii „Școala Altfel”.
Ca să poată face pe reporterii și să relateze ca la un eveniment real, au trebuit să creeze acel eveniment. Așa s-a născut protestul. Reporterii sunt ceilalți colegi, care deja au stabilit o serie de întrebări. „De ce protestați?”, „Când v-ați gândit să protestați?”, „V-ați gândit că orice avantaj vine și cu un dezavantaj și că pauzele mai lungi înseamnă un program mai lung?” Doi elevi sunt directorii școlii unde se protestează și, în loc să calmeze spiritele, mai rău reușesc să inflameze situația: „Vă exmatriculez pe toți!”, amenință elevul-director. Se râde mult, se pun întrebări.
Poezia „Fapt divers”, a Anei Blandiana, devine imediat subiect de știre. „Bună seara, stimați telespectatori! Sunt Codruța Știrescu și vă prezint știrea zilei. Personaje negative, deosebit de periculoase, au evadat din lumea literaturii. Bună seara, Sever! Ce ne poți spune despre această situație?”, începe o fetiță. Și încearcă prin declarații să dea de capăt poveștii, ca niște jurnaliști adevărați.
Copiii spun că fake news e minciună și jurnaliștii ar trebui să se oprească
Scopul a fost unul simplu: în era fake news, trebuie să înveți de mic să discerni informația. Așa că echipa de la Libertatea a fost asaltată repede cu întrebări de la elevi. „E adevărat că exagerați uneori?”, „Ați fost puși vreodată să scrieți ceva ce nu voiați?”. Și tot ridică două degete, plini de curiozități. Ca jurnaliștii adevărați.
„Trebuie să știm clar când o știre este falsă sau nu. Putem să ne dăm seama după mai multe surse, internet sau Youtube. Trebuie să știm foarte bine ce căutăm pe internet. Toată lumea poate să inventeze orice. Nu este deloc corect, unii ne mint pe față și noi avem încredere în acele vorbe”, explică o fetiță ce înseamnă știrile false și ce-ar trebui să facem ca să nu ne lăsăm manipulați.
„Presa face asta pentru a atrage cât mai mulți telespectatori fideli care să se uite la ei, la știrile lor în fiecare zi, chiar dacă știrile lor nu sunt adevărate. Dacă au tot mai mulți spectatori, atunci o să se ajungă, din vorbă în vorbă, să afle toată lumea și toată lumea să fie mințită și manipulată”, completează și un băiețel.
Recunosc că nu se uită la știri și, oricum, știrile nu sunt croite pentru curiozitățile lor. Dar când vor crește și vor fi interesați de ele, cu siguranță vor fi un public circumspect și vor discerne mai bine adevărul de minciună.