Robochatul Maria este finanțat din fonduri nerambursabile de la Primăria Sectorului 3.
O inițiativă asemănătoare realizată de o echipă de specialiști pentru Guvernul României a fost Ion. Lansat în mai de către fostul premier PNL Nicolae Ciucă, robotul Ion era descris drept „un sistem care foloseşte inteligenţă artificială pentru a capta rapid şi automat părerile, doleanţele românilor, folosind informaţiile din spaţiul public”.
După ce și-a preluat mandatul, Marcel Ciolacu a declarat că nu-l va mai folosi însă pe Ion, potrivit Business Magazin.
Cine este Maria
Noua inițiativă vine însă din partea Inaco, o inițiativă non-profit din care face parte „manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic”, potrivit site-ului său.
O treime din tinerii români nu lucrează într-un domeniu care are legătură cu studiile lor, una dintre cauze fiind lipsa sau insuficienta consiliere vocațională în rândul elevilor, precizează creatorii robotului. Consilierul digital Maria își dorește să completeze sprijinul primit din partea consilierilor școlari, a cadrelor didactice și a părinților.
Joburile se transformă, elevii trebuie să se adapteze
Robochatul Maria este asistat la acest moment de Ana, care colectează informații printr-un sondaj cu 15 întrebări. „Maria m-a rugat să o ajut să înțeleagă mai bine care sunt așteptările oamenilor cu privire la generațiile tinere și Meseriile Viitorului”, este mesajul transmis de Ana.
Ana te întreabă dacă ești băiat, iar apoi, după ce îi confirmi sau infirmi, îți spune despre chestionarul care urmează: „Sunt 15 întrebări fulger și durează fix 3 minute”. Apoi, Ana vrea să afle și cu ce te ocupi ca să îți dea întrebările personalizat. Îți oferă șase variante: elev, student, părinte, profesor, consilier vocațional sau altă categorie. În funcție de ce alegi, Ana începe cu întrebările, fie cu răspunsuri prestabilite, fie te lasă pe tine să scrii.
Printre curiozități, Ana vrea să știe în ce măsură crezi că învățământul românesc este adaptat pentru meseriile viitorului sau dacă școala românească dezvoltă creativitatea, gândirea critică sau gândirea computațională.
Consilierea, recomandată între 13 și 17 ani
„Deseori suntem întrebați de părinți și profesori care e cea mai potrivită vârstă pentru consiliere vocațională. Intervalul de vârstă recomandat este ȋntre 13-17 ani”, spune fondatoarea Inaco, Andreea Paul, care în trecut a fost și deputată în legislatura 2012-2016 și consilieră în Administrația Prezidențială, dar și în Guvern.
Asociația sa lansează anual un ghid al meseriilor viitorul și are și un program de dotare a laboratoarelor școlare.
„Îndrumarea în carieră pentru elevii de gimnaziu și de liceu este nevoia momentului în educația românească. Globalizarea, ascensiunea AI în mai toate domeniile, incertitudinea și nesiguranța pe piața muncii, transformarea continua a joburilor – toate cer imperios ca elevii să poată beneficia de consiliere vocațională la timpul potrivit”, a mai spus Andreea Paul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
durban22 • 29.07.2023, 08:18
Adica "'ANA '' stie mai bine sa indrume elevul la ce liceu sa se duca ?.POATE SE DUCE '' ANA "' SI LA LICEU IN LOCUL ELEVULUI DACA TOT LA INDRUMAT UNDE SA SE DUCA !!.