Concret, elevii de clasa a V-a vor primi, începând din septembrie, atât manuale tipărite cât și în format digital, pe memory stick.
În Comisia de manuale a Ministerului Educației s-a hotărât achiziționarea unor manuale mai scumpe și de o calitate mai bună. ”Am pus accent pe calitate mai mult decât pe preț. Ne dormim manuale de calitate pentru clasa a V-a, iar elementul de noutate, dacă până acum, pentru manualele din ciclul primar exista pe suport electronic un CD, copiii de clasa a V-a vor primi un stick cu toate manualele care vor fi aprobate de către comisia de evaluare, în așa fel încât să aibă, pe suport electronic, toate manualele pentru clasa a V-a”, a declarat fostul secretar de stat Liviu Pop.
Cei de la Ministerul nu au luat însă în calcul că în mediul rural foarte puțini copii au acasă un calculator și conexiune la Internet. Mai mult, sunt foarte multe școli la țară unde există calculator doar pe biroul directorului.
Măsura decisă de șefii de la educație a stârnit indignare în rândul elevilor, care le atrag atenția acestora,că sunt multe localități unde nu există curent electric, cu atât mai puțin o conexiune la internet.
”Vorbim despre stick în condiţiile în care avem o mare parte a populaţiei din România neracordată la curent electric sau la apă curentă. Propunerea ministerului este bună pentru cei mai mulţi elevi, dar trebuie să meargă ministerul şi pe zona de dezvoltare a bazei materiale, de dezvolatare a laboratoarellor de TIC pentru că avem ore de Tehnologia Inforrmaţiei în planul cadru pentru gimnaziu, dar avem şcoli care nu au laboratoare sau calculatoare”, a explicat Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
Câți români au conexiune de Internet acasă
10,6 milioane de români cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani au folosit Internetul în anul 2016, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică, pe această temă, publicate anul trecut.
Astfel, proape două din trei gospodării din România (65%) au acces la rețeaua de internet de acasă, în creștere cu 4% comparativ cu anul 2015. Dintre utilizatorii curenţi, 71,3% folosesc internetul cu frecvenţă zilnică sau aproape zilnică, mai relata INS.
În schimb, proporția populației deservite de sistemul public de alimentare cu apă este mai mică decât cea a gospodăriilor conectate la Internet: 63,7%. Astfel, peste 8 milioane de români nu aveau în 2016 acces la apă curentă în locuinţă, din reţea publică.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro